Hlavní obsah

V Yellowstonu si fotila grizzlyho. Může jít až na rok do vězení

Pokuta ve výši 10 tisíc dolarů a až rok ve vězení. Takový postih hrozí turistce, která se v Yellowstonském národním parku nebezpečně přiblížila k medvědici a jejím mláďatům, aby si je vyfotila. K její smůle ji však natočila kolemjdoucí a žena se tak musí na konci srpna dostavit k soudnímu slyšení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo už začátkem května, úřadům se po několika málo měsících podařilo ženu vypátrat. Jde o 25letou Samanthu Dehringovou z amerického státu Illinois. Video ji zachycuje, jak se přibližuje na několik málo metrů k samici medvěda grizzlyho, která proti turistce krátce vyběhne, aby ochránila svá mláďata, uvádí Daily Mail.

Video natočila jiná z návštěvnic Darcie Addingtonová, která společně s dalšími lidmi Dehringovou upozorňovala, aby nechodila tak blízko. „Bylo to hrozivé,“ uvedla svědkyně pro server USA Today.

Dehringová se musí 26. srpna dostavit k soudnímu slyšení v Mammoth Hot Spring ve Wyomingu. Čelí obvinění z rušení divoké zvěře a přibližování se na méně než 90 metrů. „Zatímco ostatní návštěvníci se vzdálili a nastoupili do vozidel, Dehringová tam zůstala,“ okomentoval počínání turistky státní zástupce Bob Murray.

Pokud soud shledá ženu vinnou, hrozí jí pokuta 10 tisíc dolarů (215 tisíc korun) a až roční pobyt ve vězení.

Držet si odstup

Správa Yellowstonského národního parku návštěvníky upozorňuje, že by si obzvláště od medvědů měli držet odstup minimálně 100 yardů, což je kolem 91 metrů. Za žádných okolností by se neměli přibližovat kvůli fotografiím, samice grizzlyho může být totiž značně nebezpečná, pokud chrání svá mláďata.

V Yellowstonu registrují průměrně jeden útok medvěda na člověka ročně, od roku 2010 došlo ke třem fatálním incidentům. V letošním roce podobných případů, kdy turisté zvíře vyruší, podle správy parku přibývá.

Do Yellowstonu za přírodou? Spíš pořídit si selfie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám