Hlavní obsah

V tajemné templářské jeskyni se odehrávaly magické rituály

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Templáři jsou neodmyslitelnou součástí středověku. Tajemný rytířský řád fascinuje historiky a nejrůznější záhadology. V anglickém hrabství Shropshire po sobě jeho členové zanechali tajemný podzemní komplex, kterému se dnes říká Caynton Caves. Ačkoli byly chodby jeden čas přístupné i veřejnosti, kvůli vandalům se opět uzavřely. Nedávno se do nich podíval fotograf Michael Scott, který je představil ve velmi intimním světle svíček.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně se nacházejí nedaleko Birminghamu.

Článek

Tajemná aura místa v minulosti přitahovala také nejrůznější kulty a sekty, které v jeskynních útrobách pořádaly mystické obřady. Například kolem roku 1980 se zde odehrávaly satanistické obřady. Jindy na místo zase vyrážela tamní omladina pít alkohol, často po sobě nechávala prázdné lahve.

Vlastně se není čemu divit, že tajuplné místo přitahovalo tolik návštěvníků, byť ne vždy ukázněných. Neobvyklý je už jen vchod do jeskyní. Je jím doslova díra v zemi nacházející se pod kmenem stromu.

Foto: Profimedia.cz

V podzemí se odehrávaly i nejrůznější rituály.

Majiteli pozemku nakonec s vandaly, tuláky a okultisty došla trpělivost a v roce 2012 nechal vchod do podzemí zapečetit.

Teprve nedávno dolů pustil birminghamského fotografa Michaela Scotta, který jeskyně nafotil pouze ve světle svíček. A s nimi místo získalo skutečně tajemnou atmosféru hodnou templářského řádu. „Vchod do jeskyní je dobře ukrytý. Kdybyste nevěděli, kde je, přešli byste ho bez povšimnutí,“ tvrdí fotograf.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 2012 je vstup do jeskyně zapečetěný.

O původu tajemných jeskyní se toho dodnes moc neví, kromě toho, že vznikly nejspíš před více než 700 lety a byly užívané templáři pro neznámé ceremoniální obřady. Alternativní verze ovšem tvrdí, že podzemní komplex byl vytvořen až v 17. století některými následovníky templářů. Tak či tak, díky Scottovým fotografiím nyní dovnitř může nahlédnout skutečně každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám