Hlavní obsah

V Římě zpřístupnili tajemnou baziliku ukrytou pod železnicí

Novinky, mšv

Turisté mohou v Římě zamířit na nové neotřelé místo. V polovině prosince se ve městě otevřela bazilika Porta Maggiore, jejíž stáří se datuje do prvního století našeho letopočtu. Zajímavá je mimo jiné z důvodu, že se nachází v podzemí pod železniční tratí, při jejíž stavbě byla před sto lety objevena, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bazilika v Římě sloužila zřejmě tajnému kultuVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru Wanted In Rome je bazilika jedním z nejtajemnějších míst, které mohou turisté v Římě navštívit. O jejím původním účelu se totiž neví prakticky nic. Někteří experti si myslí, že šlo o hrobku významné rodiny, která měla konexe na císaře Augusta. Ještě zajímavější teorie však tvrdí, že se v bazilice tajně scházeli členové kultu spjatého s novopythagoreismem.

Šlo o filozofický a náboženský směr kombinující prvky řecké a orientální mytologie a učení. Členové kultu se považovali za následovníky slavného matematika Pythagora a věnovali velkou pozornost číselné symbolice.

„Hlavním motivem ve výzdobě je sebevražda básnířky Sapfó. Není v tom však nic tragického, jde spíše o přechod k jinému životu než o absolutní konec. I proto je bazilika spojována s učením novopythagoreismu, které bylo v té době zakázané,“ uvedla ředitelka památky Anna De Santisová.

Návštěva jen s rezervací

Památka byla objevena v roce 1917 během výstavby železnice, pod níž se nachází. Je považována za nejranější příklad architektury bazilik, podle jejíhož rozvržení vznikly v Římě další obdobné stavby.

Tajemný prostor je přístupný každou druhou, třetí i čtvrtou neděli v měsíci, návštěvu je však nutné si rezervovat. V příštím roce mají v bazilice přibýt světelné instalace, které zvýrazní štukovou výzdobu. „Je to skrytý klenot, mytické místo, ze kterého oněmíte,“ uvedl Bertrand du Vignaud ze švýcarské nadace Evergete, která rekonstrukci památky financovala.

Řím jinak: Tajemněji a bez davů

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám