Hlavní obsah

V Římě po dekádách znovu vystavují významné antické artefakty

Novinky, Michael Švarc

Tisíce let staré busty římských panovníků, sarkofágy nebo řecké rytiny. Téměř stovku významných antických artefaktů, které byly po dekády uschovány před zraky veřejnosti, si mohou návštěvníci znovu prohlédnout v římské vile Caffarelli, jež patří ke Kapitolským muzeím. Jde o součást soukromé sbírky, kterou vlastní italská šlechtická rodina Torlonia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Římě jsou po desetiletích k vidění významné antické sochy a artefaktyVideo: Reuters

 
Článek

Kompletní sbírka čítá až 620 soch, výstava je tak pouze zlomkem celé kolekce, která je podle agentury Reuters tou největší soukromou na světě.

„Je to příležitost spatřit množství děl, která jsou extrémně významná, každý je zná z knih, ale nikdo je doopravdy neviděl,“ uvedl jeden z kurátorů expozice Salvatore Settis, který musel rozhodnout, jaké kusy spatří světlo světa, a jaké naopak ne.

Turista zbytečně poničil ikonickou římskou památku, nyní mu hrozí vězení

Koktejl

Podle Reuters rod Torlonia, jako mnoho jiných významných italských rodin, sbírku dlouhá léta vystavoval. V roce 1976 se po 101 letech však díla ocitla mimo zraky veřejnosti a budova, v níž byla vystavena, se změnila v obytné prostory.

„Je velmi důležitou událostí, že můžeme takto legendární kolekci znovu vystavit. Když jsem ji poprvé viděl, bylo to emotivní, protože většinu jsem znal také jen z knih,“ vysvětlil Settis.

Expozice bude putovní

Mezi významnými kusy je například torzo původně řecké fontány, která měla stát v zahradách Julia Caesara. Dalším významným kusem je socha kozy, jejíž tělo bylo vyrobeno v prvním století našeho letopočtu, hlavu měl však dotvořit až v 17. století slavný italský barokní sochař Gian Lorenzo Bernini. Dalším zlatým hřebem je pak mramorová socha známá coby Hestia Giustiniani, která kopíruje řecké bronzové sochy.

Výstava bude v Římě k vidění až do června příštího roku. Poté by se měla vypravit minimálně do jedné evropské země a do Spojených států amerických. Posléze permanentně zakotví v Itálii.

Krádež prokletých artefaktů z Pompejí odsoudila turistku k rokům smůly

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám