Hlavní obsah

V Římě a Vatikánu se po třech měsících otevřela muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie, na rozdíl od většiny sousedních zemí, uvolňuje opatření přijatá ve snaze zpomalit šíření koronaviru a po téměř třech měsících otevírá pro návštěvníky některá muzea a turisty vyhledávané památky. První návštěvníky v pondělí přivítala Sixtinská kaple, Koloseum nebo Forum Romanum, píše agentura AFP. Situace v Toskánsku umožnila otevření muzeí již před týdnem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Římě se znovu otevřelo Colosseum i vatikánská muzeaVideo: Reuters

 
Článek

Celkem 88 dní trvalo od druhé světové války nejdelší období bez návštěvníků, které italská muzea zažila. Nyní mohou mít otevřeno v pracovních dnech, o víkendech zůstanou zavřená, aby se v galeriích nekoncentrovalo příliš mnoho lidí.

Vatikánské muzeum, jehož součástí je i Sixtinská kaple a slavné fresky od Michelangela Buonarrotiho, má ale otevřeno také v sobotu. Do všech kulturních objektů smí jen omezený počet návštěvníků, ti musí dodržovat rozestupy a nosit roušky.

Otevřely se restaurace i školy

Většina italských regionů se v pondělí přesunula do nižšího, tzv. žlutého stupně opatření. Díky tomu se na většině území Itálie znovu otevřely vedle muzeí také bary, restaurace a většina škol. Ve středním stupni restrikcí ovšem zůstává pět krajů včetně Sicílie či Apulie. Nejvyšší, červený, stupeň již není v žádném z italských regionů. V Itálii nadále platí noční zákaz vycházení po 22. hodině, restaurace musí zavřít v 18 hodin, připomíná AFP.

Konečně zase žijeme. Italové se radují z otevření kaváren

Evropa

„Přesun do žlutého stupně neznamená, že jsme unikli nebezpečí. Ještě musíme prokázat velkou opatrnost, pokud nechceme zmařit pokrok dosažený za poslední týdny,” uvedl ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Volnější pravidla pro cestování i pro běžný život vyrazili Italové už o víkendu oslavit do ulic a do městských parků, ačkoliv se pravidla změnila až v noci z neděle na pondělí. Ministr zdravotnictví Speranza proto spoluobčany vyzýval k opatrnosti.

V Itálii se doposud nakazilo koronavirem přes 2,5 milionu obyvatel, komplikacím spojeným s tímto onemocněním podlehlo 88 516 Italů, což zemi řadí celosvětově na šestou příčku podle počtu zemřelých.

Italské městečko prodává domy za hubičku. Některé ani nevyžadují renovaci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám