Hlavní obsah

V Rakousku mají nejvyšší evropskou stezku mezi korunami stromů. Otevřená je i v zimě

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stezka Baumzipfelweg vznikla v nadmořské výšce přes 1300 metrů jako součást okružní vyhlídkové trasy přes louky, horské pastviny a lesy. Je otevřená po celý rok a v zimě představuje nevšední atrakci po lyžování ve vyhlášeném rakouském středisku Skicircus Saalbach Hinterglemm – Leogang – Fieberbrunn.

Foto: Roman Zvarič

Stezka Baumzipfelweg leží v nadmořské výšce 1300 metrů.

Článek

Unikátní stezka leží až na samém konci údolí, asi dva kilometry od parkoviště v Hinterlengau, odkud si můžete udělat procházku, svézt se povozem taženým koňmi nebo pokračovat autem až do cíle. V zimě trasu po úzké lesní cestě lemované po obou stranách hromadami sněhu moc nedoporučujeme, pokud přesto pojedete autem, použijte řetězy (a modlete se, aby proti vás nejel koňský povoz).

Přímo nad řekou

Vstup na kilometr dlouhou stezku, která se vine mezi stromy na jižním svahu nad hlubokou strží, vede z protější stráně přes 200 metrů dlouhý impozantní závěsný most vzdáleně připomínající sanfranciský Golden Gate. Dva gigantické sloupy, na kterých visí, jsou připevněné ke skalnímu podloží mohutnými ocelovými lany, přesto cítíme, jak se most lehce pohupuje.

Foto: Roman Zvarič

Procházka po stezce může být příjemným odpočinkem po lyžování.

Foto: Roman Zvarič

Naučné tabule návštěvníky informují, co mohou kolem sebe vidět.

Kráčíme po drátěném pletivu, skrz které je dobře vidět do závratné propasti pod námi – protéká jí říčka Saalach pramenící nedaleko odtud. Uprostřed mostu jsme 42 metrů nad hladinou, panoramatický výhled po okolí nemá chybu. Na svahu pod stezkou je lanový park – teď v zimě zavřený – a paralelně podél mostu vedou lana, na nichž v letních měsících odvážlivci přejíždějí přes strž.

Z mostu vstupujeme přímo na stezku, která vede kolem lesních stromů postupně stále výš. Někde mohutné kmeny „prorůstají“ přímo skrz konstrukci, jinde jsou hned za zábradlím, aby stačilo natáhnout ruku a dotknout se větví.

Foto: Roman Zvarič

Dominantou stezky je most lehce připomínající Golden Gate v San Francisku.

Průvodcem na trase je skřítek v zelené špičaté čepičce, kterou každý návštěvník, má-li zájem, vyfasuje u vstupu jako suvenýr. Chodníček lemují naučné cedule s informacemi o okolní přírodě, zvířatech, ptácích a také úkoly pro děti – určují se druhy stromů, stopy obyvatel lesa apod. Jedna z cedulí radí, jak se dá taháním za větev rozhoupat celý strom. Nechce se nám věřit, že to funguje, ale skutečně dokážeme lidskou silou rozpohybovat obrovský kmen tak, že se kýve jako při silném větru.

Notová abeceda z kravských zvonců

Součástí konstrukce z modřínového dřeva je celkem 11 věží, 33 mostů a 258 schodů. Na nejvyšší platformě, 30 metrů nad zemí, je k dispozici silný dalekohled pro průzkum okolních alpských vrcholů, hlubokých lesů a horských strání. Jsou zde také další úkoly i legrácky typu sjezdových lyží přimontovaných na silném péru, na nichž se snažíme udržet rovnováhu, avšak marně.

Foto: Roman Zvarič

Nezapomíná se ani na zvířata.

Nejzábavnější jsou kravské zvonce základních tónových výšek, které tvoří notovou abecedu, a na nichž se dá zahrát jednoduchá melodie. Pro ty, kdo žádnou zpaměti neznají, jsou připraveny notové osnovy s několika šlágry.

Reklama

Výběr článků

Načítám