Hlavní obsah

V rakouském Stegersbachu jsou jedny z nejmladších lázní na světě

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední lázně v rakouském Stegersbachu se zaměřují nejen na léčbu různých neduhů, ale také na zábavu. Součástí komplexu je totiž akvapark a obří venkovní zóna se sportovními a zábavními atrakcemi pro celou rodinu. Zdejší lázně při tom vznikly docela náhodou.

Foto: Roman Zvarič

Burgenland je pro své klimatické podmínky vhodný i na podzimní výlet.

Článek

Stegersbach leží v jižní části Burgenlandu, nejvýchodnější rakouské spolkové zemi, která se táhne podél maďarské hranice. Toto území bylo až do první světové války součástí Uher a zdejší krajina posetá nekonečnými vinicemi spíš než hornaté Rakousko připomíná Maďarsko nebo možná jižní Moravu.

Za klidem rakouského venkova. Vyrazte na víkend do Burgenlandu

Cestování

Lázně ve Stegersbachu vznikly jen díky bizarní náhodě. Koncem 80. let prospektoři společnosti OMV nedaleko městečka hledali ropu. Nenašli ji, avšak z jednoho zkušebního hlubinného vrtu k jejich překvapení začal tryskat termální pramen. Bylo to velké štěstí, protože ke zdejší idylické krajině se mnohem více než ropné vrty hodí právě lázně.

Foto: Roman Zvarič

Návštěvníci lázní se mohou vyřádit v akvaparku.

Voda z hloubky tří kilometrů

V následujících letech zde rychle vyrostl moderní lázeňský komplex. Pro léčebné kúry se využívá voda o teplotě 34 až 36 stupňů Celsia, která vyvěrá z hloubky 3200 metrů. Obsahuje sodík, hydrouhličitan sodný a minerální síru a je účinná zejména při léčbě různých kožních nemocí, alergií a problémů s krevním oběhem. Příznivě působí také na klouby, páteř a má hojivý efekt na celý pohybový aparát.

Foto: Roman Zvarič

Burgenland krajinou připomíná spíše Maďarsko nebo i jižní Moravu.

Foto: Roman Zvarič, Profimedia.cz

V lázních mají zónu, která je určena pouze dospělým.

Pouze pro dospělé slouží romantická zóna Ying Yang. Má vnitřní část s masážním bazénem, saunovým světem a luxusními odpočinkovými sály s výhledem na vinice. To vše doplňuje dvojice venkovních bazénů ve tvaru znaků jin a jang, které dohromady tvoří magický kruh.

Foto: Roman Zvarič

Součástí lázní je rozlehlá zahrada s pískovišti a hřišti.

Stejně důležitá jako léčba je ve Stegersbachu zábava. Součástí areálu Reiterových rodinných lázní je rozsáhlý akvapark s tuctem bazénů s termální vodou o celkové ploše 1500 metrů čtverečních. Termální voda lehce nadnáší a je tak ideálním prostředím pro „výcvik“ dětí, které se učí plavat. Bazény doplňují tobogány s časomírou, vířivky a venkovní zóna o rozloze 6700 metrů čtverečních upravená jako obří terasovitá zahrada s různými hřišti, pískovišti, vodními děly apod.

Lázně, cyklostezky, víno a jižní klima

Za pitnou kúrou je třeba vyrazit na procházku do sousední vesničky Ollensdorf. U kostela je malé vřídlo s lahodným studeným pramenem bez jakékoli nepříjemné pachuti. O tuto vodu je velký zájem, vřídlo jsme během prodlouženého víkendu navštívili dvakrát a v obou případech jsme museli vystát malou frontu.

Množstvím cyklotras skrz naskrz prošpikovaný kraj je rájem cyklistů, oblíbená je zejména trasa kolem bývalé železné opony. Na své si přijdou také milovníci vína — pokud do této oblasti zavítáte, určitě ochutnejte místní zvláštní odrůdu Uhudler s vůní po lesních jahodách.

Foto: Roman Zvarič

Víno Uhudler je burgenladskou raritou.

V Burgenlandu svítí slunce 300 dní v roce a až do konce října zde panuje příjemné jižní klima a teploty přes 20 stupňů. Stegersbach, který je kromě lázní domovem největšího golfového resortu v Rakousku (50 jamek), tak představuje ideální destinací nejen na letní, ale také podzimní či jarní výlet.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám