Hlavní obsah

V Radotíně postavil bludiště, je nejobtížnější v Česku

Právo, Lucie Fialová

Někdo si jako koníčka užívá sbírání známek či pohlednic. Bankovní úředník Miroslav Burek bludiště. V pražském Radotíně stvořil, jak sám říká, největší bludiště z tújí v České republice.

Foto: Bludiště Radotín

Kouzlu bludiště propadly hlavně děti, které tady sbírají i razítka.

Článek

Rozkládá se na ploše 1900 metrů čtverečních vedle biotopu v Radotíně a oblíbené cyklostezky podél Berounky. Na ploše roste 850 stromů. „Objevilo se mi to prostě v hlavě, a tak jsem začal hledat na internetu inspiraci,“ vyprávěl Právu Burek, co ho přimělo je vybudovat, zatímco křivolakými uličkami mezi vzrostlými tújemi tápal dav nadšených dětí.

Stromy vysázel před čtyřmi roky, ovšem na zkoušku otevřel až loni. O víkendu mohli do Radotína dorazit odvážlivci, kteří chtěli vyzkoušet bloudění ve tmě. Areál byl přístupný od 22 hodin.

Vrátila jsem se do dětských let
návštěvnice bludiště

Když se hovoří o velikosti, musí se posuzovat víc věcí, upozorňuje Burek. Svou roli hraje také komplikovanost. „Teoreticky může existovat větší rozlohou, ale ne obtížností. Já kombinoval metr ulička, metr stěna. Mám tu spoustu slepých uliček a ještě jsem vymyslel hru s razítky. Na různých místech jsem schoval šest razítek večerníčkových dvojic, které návštěvníci musejí najít a natisknout na kartičku. Nikdo nikdy nechce odejít bez razítek,“ usmívá se Burek.

„Vrátila jsem se do dětských let, vyšlo krásné počasí a bludiště vřele doporučuji. Příště to zkusíme na čas,“ hlásila například jedna z úspěšných návštěvnic. „Nebyli jsme naposledy,“ tvrdila další.

Do bludiště o víkendu

Péče o bludiště není podle Burka nijak obtížná. Dvakrát do roka stříhá, nezalévá, nehnojí. „Vysazoval jsem dva metry vysoké rychle rostoucí stromky, už jsem je nepouštěl výš, zastřihuji, aby bylo bludiště pořádně husté,“ popisuje.

Otevřeno má v pátek a o víkendech. Labyrinty a bludiště symbolizují spletitou pouť lidským životem, píše na svých webových stránkách. Vzbuzují zvědavost, co se skrývá v jejich středu, a proto vzniká touha tajemství rozluštit.

Bludiště má i symbolický význam. Říká se, že chození v něm je velmi osobní, objevující a meditativní zkušenost, kterou člověk získává náhled do své vlastní podstaty. Asi nejslavnější labyrint vytvořil stavitel a vynálezce Daidalos, aby uvěznil Minotaura, člověka s lidským tělem a býčí hlavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám