Hlavní obsah

V příštím roce se otevře obnovená středověká tvrz Tichá

Příští rok se lidé poprvé podívají do opravené středověké tvrze Tichá na Českokrumlovsku. Lákadlem bude asi 25 metrů vysoká věž se středověkými kachlovými kamny i dobovým nábytkem. Sdružení Hrady na Malši dokončilo základní obnovu, náklady vyšly zhruba na 25 milionů korun. Věž svého času přežila i pokus pohraničníků vyhodit ji do povětří.

Foto: Václav Pancer , ČTK

Polorozpadlá tvrz Tichá se mění na turistické lákadlo.

Článek

„Věž bude zároveň sloužit jako vyhlídkový bod s dalekým výhledem na Šumavu a nejvyšší vrchol Novohradských hor Kamenec. Bude se používat i jako hradní rozhledna,“ řekl předseda sdružení Radek Kocanda.

Doplňkovou trasou bude prohlídka sklepů z doby založení tvrze okolo roku 1280. Sdružení připomene i rytíře Jana z Michalovic, jednoho z prvních majitelů tvrze, o níž je první písemná zmínka z roku 1360. Tvrz koupilo sdružení společně s obcí Dolní Dvořiště v roce 2008, za 450 tisíc korun. Před tím byla tvrz součástí rozpadlého statku s troskami zrezlých vraků zemědělských strojů.

Rytířské sály pardubického zámku jsou opět přístupné

Tipy na výlety

Když ji sdružení koupilo, existovala jen věž, poškozená poté, co se ji pohraničníci v roce 1978 pokusili vyhodit do vzduchu. Byla zarostlá, na koruně věže vyřezalo sdružení 67 stromů.

Nepoužili žádné stroje

Jeden ze zlomů přišel v roce 2010, kdy archeolog Tomáš Durdík našel na koruně věže zlomky středověkých kachlů. Postupně se povedlo odkrýt i sklepení a hradby. Sdružení objevilo také základy ještě jedné čtvercové věže. Z ní povede můstek, původní měřil asi patnáct metrů.

Sdružení opravovalo tvrz tak, jak se to mohlo dělat ve středověku. „Tesalo se ručně, žádné stroje, všechno se spojovalo pouze dřevěnými kolíky. Když tesařský mistr Petr Růžička vztyčoval krov, přišel s krásným řešením. Pomocí systému bidel a pák prokázal, že postup, který zvolil, mohl být tím, který používali středověcí tesaři,“ sdělil Kocanda.

Osvětlená Baba slibuje večerní romantickou podívanou

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám