Hlavní obsah

V příštím roce navštivte Bhútán nebo Salcburk, radí průvodce Lonely Planet

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý turistický průvodce Lonely Planet vydal seznam míst, která by neměli cestovatelé v příštím roce minout. Ze zemí stanul na prvním místě Bhútán, z měst Salcburk. Dalšími blízkými a zajímavými cíli jsou mimo jiné Anglie, Severní Makedonie či Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Patrně nejznámější dominantou Bhútánu je klášter přezdívaný Tygří hnízdo.

Článek

Bhútán je nevelká země na úpatí Himálaje, avšak velká turistickými zážitky. Na davy v ní rozhodně nenarazíte, to mimo jiné kvůli dost striktním pravidlům. Nepatří navíc mezi nejlevnější destinace, respektive zařízení turistických víz je poměrně nákladnou záležitostí a mnohdy pravděpodobně nejdražší položkou celého výletu. Bhútánu totiž leží na srdci udržitelnost a svou oslnivou přírodu si chce zachovat i nadále. Už teď je první uhlíkově neutrální zemí na světě.

Navštívit zemi se ovšem podle Lonely Planet vyplatí, protože se v ní turisté mohou projít po úchvatných horských stezkách kolem buddhistických klášterů v horách. V tomto ohledu je symbolem klášter Taktsang, známější jako Tygří hnízdo.

Nejznámější bhútánská památka umí turisty zaskočit nedostatkem kyslíku

Cestování

Druhé místo patří Anglii, tedy jedné z částí Spojeného království. Lonely Planet vyzdvihuje především pobřežní oblasti s písečnými plážemi. Právě u moře je totiž nejvhodnější příležitost dát si typickou pochoutku fish and chips, tedy smaženou rybu s hranolky. Projít si anglické pobřeží bude navíc od příštího roku mnohem snazší, protože se otevřou další úseky trasy England Coast Path. Až bude přístupná kompletně celá, nabídne přes 4800 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Jihoanglické pobřeží dokáže překvapit idylickými plážemi.

Foto: Profimedia.cz

Severní Makedonie není pro Čechy daleko. O důvod víc k návštěvě.

Následuje Severní Makedonie, která se stává jednou z nejvíce turisticky žhavých zemí na Balkáně. Podle Lonely Planet už je teď proslulá svou gastronomií či kulturou, a samozřejmě jezerem Ohrid, které je pod ochranou organizace UNESCO.

Čtvrtou destinací je karibská Aruba, ostrov spadající pod Nizozemsko. Jde o nefalšovanou exotiku, která si chce zachovat co nejvíc ze své panenské přírody. Usilovně proto pracuje na udržitelnosti, plánuje zavést třeba zákaz všech jednorázových plastů nebo opalovacích krémů, které obsahují látky nebezpečné pro korálové útesy.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Aruba je autonomní zemí Nizozemského království.

První pětku uzavírá Svazijsko, země, která je skoro celá obklopená Jihoafrickou republikou. Jde o jednu z nejméně navštěvovaných destinací na jihu černého kontinentu. A také o jednu z nejméně doceněných. Návštěvníkům při tom dokáže nabídnout množství obdobných zážitků jako její sousedé, od treků po setkání se zvířaty na safari.

V desítce zemí dále figurují Kostarika, Nizozemsko, Libérie, Maroko a Uruguay.

Foto: Profimedia.cz

Svazijsko není přeplněné turisty. Nabízí při tom srovnatelné množství zážitků, jako jeho sousedé.

Do Mozartova rodiště

Lonely Planet sestavuje také seznam měst, kde první místo obsadilo malebné rakouské město Salcburk, známé zejména coby rodiště skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Nejedná se ovšem zdaleka o jediné lákadlo, které tu najdete. Dalšími jsou množství barokních památek nebo dvě restaurace s dvěma michelinskými hvězdami.

Alpská metropole skoro za humny. Salcburk není jen Mozart

Cestování

Po Salcburku Lonely Planet doporučuje k návštěvě hlavní město Spojených států amerických Washington D.C., Káhiru, Galway v Irsku, německý Bonn, bolivijský La Paz, indický Kóčin, kanadský Vancouver, Dubaj nebo Denver v Coloradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám