Hlavní obsah

Nejznámější bhútánská památka umí turisty zaskočit nedostatkem kyslíku

Novinky, mšv

Člověk si někdy potřebuje odpočinout od civilizace. Pokud jste navíc v kung-fu filmech vždy obdivovali šaolinské mnichy cvičící bojové umění v horském klášteře, pak vězte, že obdobné místo skutečně existuje. Nebydlí v něm sice šaolinští mniši a nenachází se v Číně, jinak ovšem splňuje veškeré aspekty odlehlého buddhistického svatostánku v nemilosrdných Himálajích. Řeč je o Tygřím hnízdě, nejznámější památce Bhútánu.

Foto: Profimedia.cz

Tygří hnízdo je jedním z nejznámějších míst v Bhútánu.

Článek

K názvu kláštera se váže poutavá legenda. Buddhistický guru Rinpoche údajně do této oblasti v 8. století doletěl na hřbetu tygřice. V jedné ze zdejších jeskyní pak tři roky, tři měsíce, tři dny a tři hodiny meditoval, aby ze sebe vypudil démony, kteří v něm žili.

Od té doby je místo považováno za svaté. Vžil se pro něj název Taktsang, doslovně přeložený jako tygří doupě či hnízdo. Samotný klášter ovšem vyrostl o téměř deset století později, někdy v roce 1692.

Foto: Profimedia.cz

Taktsang je obklopen jehličnatými lesy.

Koncem 90. let minulého století vypukl v hlavní budově Tygřího hnízda požár, při kterém bylo zničeno několik cenných maleb, artefaktů i soch. Oprava poškozené stavby skončila roku 2005.

Svatostánek je turistům běžné přístupný, výstup k němu zabere zhruba dvě až tři hodiny, což se odvíjí od fyzické zdatnosti cestovatelů. Je ovšem nutné počítat se zcela odlišným vzduchem, než známe z měst a nížin — klášter leží v nadmořské výšce 3120 metrů, kde je nižší tlak vzduchu i nižší koncentrace kyslíku. Na takové podmínky si proto tělo musí chvíli zvykat. Ti, kdo se necítí na pochod, mohou k vrcholu kláštera vyjet na hřbetu oslíka.

Foto: Profimedia.cz

Při vstupu do kláštera musíte odložit veškerou techniku.

Vzhledem k podmínkám je dobré si návštěvu kláštera schovat na jeden z posledních dní v Bhútánu, až se tělo aklimatizuje na náročnější horské podmínky.

Vstup do samotného Tygřího hnízda je umožněn pouze bez fotoaparátů a všemožných chytrých zařízení. Celé místo střeží ochranka, takže je lepší nepokoušet štěstí, protože byste v areálu mohli pobýt i pouhé dvě minuty.

Foto: Profimedia.cz

K objevování vybízí i město Paro. A ten výhled na zasněžené Himaláje stojí za to.

Klášter Taktsang leží přilepen na skalní stěně nad údolím města Paro. U něj leží i mezinárodní letiště, na kterém ovšem přistávají pouze bhútánské aerolinie. I samotné Paro skýtá několik památek, které může turista obdivovat, než se vydá za jedním z nejhezčích cestovatelských zážitků. Protože kdo nenavštívil Tygří hnízdo, jako by v Bhútánu ani nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám