Hlavní obsah

V pražské Stromovce se rozzáří mexické oltáře na počest svátku mrtvých

Novinky, Karolina Zarzycká

Oslavy mexického svátku mrtvých - Día de los Muertos - se 1. listopadu nekonají jen v Mexiku. Svátek, jejž doprovází zdobení cukrových lebek nebo výroba domácích oltářů, mohou návštěvníci zažít také v neděli v pražské Stromovce.

Článek

U starých Mexičanů nebyly život a smrt v takovém protikladu jako u nás. Život pokračoval ve smrti, a naopak smrt nebyla přirozeným ukončením života, ale jen jednou fází nekonečného koloběhu.

Život, smrt i znovuzrození byly pro Mexičany jen různými etapami vesmírného, neustále se opakujícího procesu. Oslavy Dne mrtvých v Mexiku spojuje přesvědčení a víra, že kvalitu vezdejšího života ovlivňuje do značné míry naše chování k našim mrtvým.

Mexičané věří, že duše mrtvých se v noci na Den mrtvých vracejí na zem. Pozůstalí jim v tento den vystaví malý oltář s fotkou, ozdobí jej květinami. Mrtvému přinesou jeho oblíbené jídlo a pití.

V pražském parku Stromovka se poblíž Šlechtovy restaurace v neděli 1. listopadu od 15 hodin se začne slavit mexický Día de los Muertos, a to zdobením cukrových lebek, výrobou domácího oltáře a lampionů z mexických barevných ubrousků papel picados.

Na programu dále bude ochutnávka svátečního pokrmu Pan de Muerto, divadelní a hudební představení. Především děti se mohou těšit na děsivé výjevy a strašidelné kostlivce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám