Hlavní obsah

V Praze vznikne muzeum literatury, jediné svého druhu v Česku

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historii a současnost literatury představí nové muzeum, které vzniká v Petschkově vile v Bubenči. Podle Památníku národního písemnictví (PNP), který se do Prahy 6 bude stěhovat ze Strahovského kláštera, bude jediné svého druhu v Česku.

Foto: Vizualizace PNP

Nové expozice představí téměř tisícovku vzácných exponátů v deseti sálech

Článek

Ani ve světě není podobný koncept úplně obvyklý. Literární muzea se zpravidla věnují pouze vybrané osobnosti, nebo jinak omezenému literárnímu okruhu.

Nové expozice představí téměř tisícovku vzácných exponátů v deseti sálech. Součástí budou kavárna, víceúčelový sál v přízemí, studovna, odborná pracoviště a rozlehlá zahrada. Nová instituce přivítá první návštěvníky letos.

„Momentálně pokračuje rekonstrukce bezprostředního okolí a přilehlé zahrady vily, která sousedí s dalším objektem PNP, takzvanou Malou vilou. Po dokončení naváže stěhování ze Strahovského kláštera. Nová budova muzea i s částí expozic by měla být otevřena ke konci letošního roku,“ přiblížila Právu mluvčí PNP Aneta Křížková.

Podkrušnohorské muzeum chystá unikátní expozici

Tipy na výlety

Petschkova vila vyrostla v letech 1929 až 1930. Oprava začala v roce 2017, předtím zůstávala deset let prázdná. Dům má poměrně bohatou historii. Během poslední čtvrtiny 19. a první čtvrtiny 20. století vyrostly v Bubenči tři vily, jejichž stavebníky byli členové bankéřské a průmyslnické rodiny Petschků.

Takzvaná třetí Petschkova vila čp. 44 představuje ukázku eklektického slohu vyhovujícího reprezentačním potřebám stavebníků. Rodina ji užila poměrně krátce, v roce 1938 opustila republiku. Později ji obsadili Němci, uvnitř sídlilo čínské velvyslanectví.

Samostatné tematické celky

Stálé expozice muzea jsou koncipovány jako samostatné tematické celky, které prezentují nejen významné exponáty ze sbírek PNP, ale i důležité příběhy literatury tří století. Vzácné exponáty se budou obměňovat. Důraz je kladen i na dění v současné literatuře, a to nejen formou krátkodobých výstavních projektů, nýbrž i v rámci doprovodných programů. Centrální studovna bude v prvním patře, klimatizovaný depozitář pak mezi prvním a druhým podlažím.

PNP jako muzeum české literatury vznikl v roce 1953. Počátkem 90. let byl Strahovský klášter řádu vrácen a památník zůstal v malých prostorách. Od té doby se hledalo pro instituci nové místo.

Muzeum v Brně shromáždilo symboly vládců a elit různých dob

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám