Hlavní obsah

V ostravské katedrále vznikne po opravách nová expozice

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve velmi špatném stavu je katedrála Božského spasitele v centru Ostravy, která je po Velehradu druhou největší sakrální památkou na Moravě a ve Slezsku. Blýská se však na lepší časy, církvi se totiž podařilo sehnat na její opravu peníze z Evropské unie, ale i od dárců a z jiných fondů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Katedrála Božského Spasitele v centru Ostravy bude konečně kompletně opravena.

Článek

Generální oprava katedrály začne už letos 1. července. Veřejnost se sem od tohoto data zřejmě celý rok nepodívá. Bohoslužby budou probíhat v kostele sv. Václava v centru Ostravy. Veškeré práce by podle původních plánů měly být hotovy příští rok během letních prázdnin.

Ze zdí opadává omítka

„Katedrála Božského Spasitele v Ostravě od svého vysvěcení v roce 1897 nikdy neprošla kompletní rekonstrukcí. Stav střech, fasád i podlahy už delší dobu volá po potřebné opravě. Římsy na věžích jsou již několik let provizorně zabezpečeny sítěmi, aby odpadávající omítka neohrožovala okolí,“ uvedl mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.

Dodal, že oprava se bude týkat střech, krovů, věží, fasád, oken, dveří, sochařské výzdoby průčelí, ale také interiéru. „Tam se vymění popraskaná dlažba, elektroinstalace, doplní se osvětlení, opraví lavice a udělá se celková výmalba. Vznikne i nové hygienické zázemí,“ vylíčil Siuda.

Celý den s průvodcem

Po celkové proměně bude katedrála denně otevřená návštěvníkům bohoslužeb, ale také turistům a zájemcům o umění a historii. V katedrále v bočních lodích vznikne expozice mapující pozoruhodná místa Ostravsko-opavské diecéze, budou zde i zajímavé exponáty vztahující se k historii diecéze. Celodenně v ní pak bude fungovat průvodcovská služba.

Celkové náklady na rekonstrukci katedrály jsou 60 miliónů korun, přičemž evropská dotace bude 31 miliónů korun. „O další finance z Evropské unie jsme požádali v rámci přeshraniční spolupráce s Opolskou diecézí. Pokud bude i tento přeshraniční projekt podpořen, získáme na katedrálu dalších devět miliónů. Zbývající částku pokryjeme z vlastních zdrojů a také z finanční náhrady za nevydaný majetek, kterou diecéze získá podle zákona o majetkovém narovnání,“ upřesnil Siuda.

Až do ukončení opravy katedrály budou farní bohoslužby přesunuty do filiálního kostela sv. Václava v centru Ostravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám