Hlavní obsah

V Ostravě zachraňují pramen po vzoru Jesenicka

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovanský pramen, Alžbětin pramen či Vídeňský pramen. I takové názvy mají přírodní prameny, které lidé najdou v okolí proslavených lázní Vincence Priessnitze na Jesenicku. Jsou ozdobené květinami či kamennými pomníčky a je o ně pečováno. Své jméno by měl nyní dostat i první přírodní pramen v Ostravě-Jihu. Proměněn má být po vzoru Jesenicka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Po proslaveném prvorepublikovém místě u ostravského pramene V Korýtku, který je nyní nefunkční, se lidé stále rádi prochází s dětmi a psy.

Článek

„Jesenické prameny jsou fenoménem, který mě prostě fascinuje. Mým snem bylo opravit nějaký přírodní pramen právě tak, jak to krásně dělají na Jesenicku. Tak jsem se do toho pustil a udělal jsem projekt na záchranu jediného funkčního pramene v Ostravě-Jihu. Pramení v lokalitě Korýtko v Zábřehu, v lese nedaleko Poodří,“ vysvětlil Právu autor projektu a zároveň kronikář Ostravy-Jihu Petr Lexa Přendík.

Dodal, že tento pramen by se mohl jmenovat Pramen Jihu či Jižní pramen. Obyvatelům nejlidnatější ostravské části Jihu se jeho projekt na obnovu přírodního pramene tak zalíbil, že mu dali nejvíce hlasů v rámci participativního rozpočtu Ostravy-Jihu. Zvítězil mezi dalšími 41 projekty. To znamená, že jeho realizaci zaplatí právě radnice Jihu.

Musíme udělat rozbory vody... V letech 1930 až 1981 šla odsud voda i do vodovodního řadu.
Autor projektu Petr Lexa Přendík

„Hodně mě překvapilo, že můj projekt lidé tolik podpořili. Moc mě to potěšilo. Rád bych to místo U Korýtka zachoval, jak je nyní. Je potřeba se ale postarat o renovaci kamenné zídky u pramene, aby kameny vypadaly svěže, a je potřeba vyměnit tu starou rezavou trubku, která ze zídky trčí a vypadá jako odpadní. Zároveň z ní nyní voda neteče. Vypadá to, že to tam někde prasklo a voda tam teď prosakuje ze země a z trubky neteče. To znamená, že se to tam musí vybagrovat a zjistit, co se tam stalo,“ líčil dále kronikář.

Zjistí kvalitu vody

Upozornil, že protože se nyní přesně neví, proč pramen teče jinudy, než má, tak se nedá odhadnout přesně cena projektu. „Myslím, že příští rok v létě se začne s pracemi a zjistíme, co je tam špatně. Musíme také udělat rozbory vody. Dokud ten pramen tekl z té trubky, tak tam lidé pro vodu chodili. V letech 1930 až 1981 šla odsud voda i do vodovodního řadu,“ popisoval autor projektu.

Odborníci předpokládají, že voda z pramene bude obdobné kvality, jako je u dvou pramenů v ostravském Bělském lese. „Protože to prameniště je na vrcholku Ondřejníku v Beskydech. Voda odtamtud protéká štěrkovým podložím až tady na jih Ostravy. Proto by i náš pramen na Jihu měl být s kvalitní vodou. Musíme ale zjistit, zda ho něco neznečišťuje,“ řekl Přendík.

Ostravský kronikář a historik by byl rád, kdyby byl pramen i označen informační tabulí, kde by se lidé dozvěděli něco o celé lokalitě. „Třeba o tom, že kousek od pramene jsou zbytky výletní restaurace V Korýtku, která byla ve 20. letech minulého století velmi proslulá. Říkalo se jí i Grobiánova restaurace. Dochovaly se fotky, které by se zde daly využít.“

V Ostravě se otevírá první státní muzeum

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám