Hlavní obsah

V Olešnici si pořídili originální betlém z Betléma

– Olešnice
Právo, vtk

Betlém z Betléma je vždy v době adventu velkým turistickým lákadlem kostela svatého Vavřince v Olešnici na Blanensku. Jde pravděpodobně o jediný betlém veřejně vystavený v Česku, který byl vyroben přímo v rodišti Ježíše Krista.

Foto: Zdeněk Peša

Část postaviček z olešnického betléma. V pozadí letecký snímek městečka.

Článek

Olešničtí si betlém pořídili u tamního řezbáře Twemeha v roce 2007. Ten jej vyrobil z 200 let starého olivového dřeva. Dechberoucí postavičky jsou propracovány do detailů. Řezbář k jejich výrobě použil zubařskou vrtačku.

Pokud někdo v době adventu navštíví Olešnici, bezesporu zjistí, že jedním z nejoblíbenějších vánočních příběhů je ten o tom, jak městečko ke svému betlému přišlo.

Před lety část jeho obyvatel navštívila Izrael, Jeruzalém i Ježíškovo rodiště, město Betlém. Tou dobou se bouřlivě diskutovalo o tom, jak by měl vypadat nový betlém pořizovaný pro kostel.

Byl i posvěcen

Většina obyvatel městečka se shodovala v tom, že by měl být nadčasový.

„Nechtěli jsme kýč. V Betlémě se sice prodávají betlémy, ty se nám ale moc nelíbily. Byli jsme tam ubytovaní, přičemž majitel hotelu nás zkontaktoval s mistrem Twemehem, a to bylo už něco úplně jiného,“ řekl Právu olešnický starosta Zdeněk Peša (nez.).

Řezbář ročně ve své dílně vyrobí jen dva nebo tři betlémy. Používá staré olivové dřevo, které je velmi tvrdé a houževnaté. Jeho práce se Olešnickým líbila natolik, že si nakonec od něj jeden z betlémů pořídili.

V máslovém betlémě letos parkuje i auto

Cestování

Ani v tom olešnickém samozřejmě neschází postavička Ježíška v jesličkách, Panny Marie, sv. Josefa a tří králů. Má i oficiální potvrzení, že byl v Betlémě posvěcen. Jeho pořízení přišlo na zhruba 80 tisíc korun, přičemž většinu nákladů uhradili sponzoři.

„Na náš betlém jsme samozřejmě velmi hrdí. Návštěvníci jej najdou ve vstupní hale kostela,“ dodal Peša.

Reklama

Výběr článků

Načítám