Hlavní obsah

V New Yorku pozorovali polární záři

Novinky, Klára Fischleinová

Nádherná polární záře byla minulý víkend v sobotu večer viditelná nad částí New Yorku, Pensylvánie i Washingtonu. Na letošní i příští rok vědci už koncem roku 2012 předpovídali častější výskyt tohoto světelného jevu.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře osvítila noční oblohu

 
Článek

Obvykle je polární záře na americkém kontinentě viditelná v oblastech ležících blíže k severnímu pólu, tedy na Aljašce či v kanadském Yellowknifu. Tam se úkaz letos objevil v lednu, únoru i březnu.

Minulý týden v sobotu zkrášlila polární záře také oblohu nad částí rušného New Yorku. Barevná „mlha“ se vznášela i na temném pozadí nebe nad kusem Pensylvánie a Washingtonu, metropole USA.

Duhová mlha mezi hvězdami

Odborníci už koncem roku 2012 předpovídali v průběhu tohoto roku častější výskyt polárních září z důvodu zesílené erupční aktivity Slunce. Stejný stav podle nich potrvá i v roce 2014.

Ideálními oblastmi pro „zjevení“ polární záře jsou skandinávské země či sever Kanady a Ruska. Na zimní pozorování tohoto pohádkového přírodního úkazu jsou turisté vyloženě lákáni například na Island. Polární záře tam není ničím výjimečným.

Foto: Profimedia.cz

Březnová polární záře v mrazivém severním Norsku byla zbarvena do zelených odstínů.

Za místo, na němž jsou pozorovány polární záře nejčastěji, je považováno severní Norsko. Například v lednu i březnu tohoto roku se místním po setmění naskytla nazelenalá zářivá podívaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám