Hlavní obsah

V Národním parku Šumava začaly platit nové zóny

Právo, Pavel Orholz

V Národním parku Šumava začaly od března platit nové zóny. Bezzásahová zóna má 27,7 procenta rozlohy, což se nelíbí například Jihočeskému kraji. Podle vedení kraje se bude na Šumavě nyní rychleji šířit kůrovec. Zóny naopak vítá vedení parku.

Foto: Štěpán Rosenkranz, Právo

Nové zóny nemají vliv na současné turistické trasy Šumavou

Článek

„Je to významný krok pro budoucnost Šumavy. Konečně jsme zastaralá pravidla nahradili novými, jasnějšími a srozumitelnějšími. Konečně je tu koncept, který říká, jak dál, a dává Šumavě určitou stabilitu. A to je důležité nejen pro ochranu přírody, ale i pro život místních obyvatel,“ je přesvědčený ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Podle něho je nová zonace moderní a v některých oblastech i revoluční. Například proti původní zonaci tato už neslouží k regulaci vstupu veřejnosti (vstup veřejnosti do citlivých území národního parku vymezují klidová území), ale jejím hlavním úkolem je definovat cíl a režim území.

Jihočeský kraj u soudu neuspěl, nové rozdělení zón ochrany na Šumavě platí

Stalo se

„Stručně řečeno: na jakém území má být příroda ponechána sama sobě a na jaké části území a s jakým cílem se má hospodařit,“ míní ředitel správy parku. Zastává názor, že posledních 29 let existence národního parku naznačilo, že na některých místech je vhodné nechat přírodu přírodě.

„A přitom není nutné do takových míst zakazovat vstup. Na jiných místech se zas o přírodu hodláme starat trvale, abychom zachovali její jedinečnost. Třeba i takovou, kterou vytvořil člověk svým hospodařením. Horské květnaté louky, vřesoviště nebo smíšené a bohatě strukturované lesy se zastoupením typických i méně častých druhů dřevin,“ dodal Hubený.

Proti novým zónám protestoval Jihočeský kraj, kterému se nelíbilo jejich projednávání, ale také rozsah bezzásahové zóny.

Třeboňský zámek láká turisty i na dobu Schwarzenbergů

Tipy na výlety

„Jihočeský kraj se nemůže smířit se způsobem projednání návrhu zonace, s protichůdnými informacemi, které ho provázely, ani s tím, že bez jakékoli hlubší diskuse bude minimálně na dalších 15 let stanoven takový režim Národního parku Šumava, který bude zásadním způsobem ovlivňovat život a rozvoj v obcích nejen na území parku, ale na území celého kraje, a to bez možnosti ho v průběhu této doby změnit,“ uvedla už dříve hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Zóna soustředěné péče nyní zaujímá 46,6 procenta národního parku, zóna přírodě blízká 24,6 procenta, bezzásahová zóna přírodní se rozprostírá na 27,7 procenta území a zóna kulturní krajiny má kolem 1,2 procenta rozlohy parku.

Reklama

Související články

Broumovsko zbavili vlci přirozené rovnováhy

Péči o krajinu, ochranu přírody a geografický vývoj postavili vlci na Broumovsku proti sobě. Farmáři, jejichž stáda decimují přísně chráněné šelmy, uvažují...

Sokoli budou na komíně hnízdit online

Hnízdění sokolů stěhovavých na komíně firmy Termo v Děčíně budou moci lidé sledovat na internetu i letos. Sokoli stěhovaví se v tomto roce na svá hnízdiště...

Výběr článků

Načítám