Hlavní obsah

V máslovém betlémě letos parkuje i auto

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacet kilogramů másla a 103 kousků včetně figurek stromečků či domečků. Tak vypadá již tradiční máslový betlém, který od roku 2000 každoročně vyrábějí lidé v malé středočeské obci Máslovice. Nápad přitom vznikl úplnou náhodou.

Foto: Pavel Novotný

V máslovém betlémě se občas objeví i netradiční figurka, letos například auto (úplně vpravo).

Článek

„Chtěli jsme oživit Vánoce v muzeu a řekli jsme si, že když se dělají betlémy z chleba, slaného těsta, tak proč to nezkusit z másla,“ přibližuje historii betlému starostka obce Máslovice a zároveň ředitelka muzea Vladimíra Sýkorová s tím, že první betlémy vyrobila Šárka Havlíčková, která se techniku výroby sama naučila.

Používáme tradiční máslo, které musí mít více než 80 procent tuku
Vladimíra Sýkorová

V roce 2005 pak přiložili ruku k dílu nejen místní obyvatelé, ale i lidé z okolních měst a obcí. „Nejdříve bylo jen pár lidí, teď pravidelně každý rok třetí listopadovou sobotu organizujeme tvůrčí dílny, kterých se může zúčastnit kdokoliv. Jezdí k nám lidé z Prahy, nebo dokonce z Kladna,“ říká starostka a dodává, že jedna rodina k nim jezdí už pravidelně a výroba betlému je pro ně vlastně začátkem adventu.

Nepodcenit kvalitu

Účastníkům dílen pomáhají manželé Miluše a Jiří Švarcovi. Ti také dohlížejí na to, aby v betlému nechyběla žádná důležitá postavička. Každý rok se v něm ale objeví i něco trochu netradičního. Letos tak v betlémě parkuje autíčko, loni na Ježíška dohlížel Batman a předloni mu štěstí vinšovala pro někoho možná trochu děsivá tarantule.

„Rozhodně nikomu nediktujeme, co má dělat. Když chtějí vyrobit třeba slona, paní Švarcová jim ochotně ukáže, jak na to. Děti pak velmi rády vyrábějí sněhuláky či různá zvířátka, jako třeba pejsky nebo ovečky,“ usmívá se starostka a dodává, že to, co lidé nestihnou během celodenní dílny udělat, pak dodělají právě manželé Švarcovi.

Při výrobě je důležité nepodcenit kvalitu másla. „Používáme tradiční máslo, které musí mít více než 80 procent tuku. Každoročně jej dostáváme sponzorským darem a dokupujeme jen minimální část,“ konstatuje ředitelka muzea a starostka v jedné osobě.

Originální betlém ze dřeva a kovového šrotu si znovu po roce prohlédnou návštěvníci Kovozoo

Tipy na výlety

Máslový betlém vydrží dva měsíce a zájemci si ho mohou prohlédnout od první adventní neděle v máslovickém muzeu. Vystavován je v místnosti, kde se netopí.

„Běžně máme otevřeno jen o víkendu, ale během vánočních svátků, tedy od 21. prosince do 5. ledna, nás zájemci mohou navštívit každý den od 10 do 13 hodin a následně od 13 do 16 hodin, a to včetně Štědrého dne,“ zve ředitelka muzea a upřesňuje, že na Nový rok bude otevřeno pouze odpoledne, tedy od 13 do 16 hodin.

Naposledy si lidé budou moci letošní máslový betlém prohlédnout 26. ledna. Pak poputuje do popelnice. „Bohužel už se nedá zužitkovat a musíme ho vyhodit,“ vysvětluje Vladimíra Sýkorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám