Hlavní obsah

V Malajsii najdete opravdovou Asii - od původních pralesů až po bělostné pláže

Právo, Jan Plesník

Původní deštné pralesy, z jejichž působivé klenby se na vás v přítmí spouštějí tenké ruce lián. Na nádherných písečných plážích můžete zažít pocit nicnedělání jak z romantických hollywoodských filmů.

Foto: Profimedia.cz

Korálové útesy, kde vás pod hladinou každou chvíli míjí jiná pestře vybarvená ryba či želva.

Článek

Korálové útesy, kde vás pod hladinou každou chvíli míjí jiná pestře vybarvená ryba. Mrakodrapy ze skla, ocele a betonu, na jejichž vrchol zespodu stěží dohlédnete. Z minaretů zdobených mešit svolává hlasitá výzva muezzina věřící k pravidelné modlitbě.

To vše doplněno osobitou chutí snad všech asijských kuchyní, čínskou a indickou nevyjímaje. Slogan v titulku, kterým malajsijská vláda láká do země zahraniční turisty, není nadsazený. Zeměpisná poloha předurčila dnešní Malajsijskou federaci k tomu, aby se stala křižovatkou nejrůznějších kultur a náboženství téměř celé Asie a od dob velkých námořních objevů i Evropy.

Stát v jihovýchodní Asii se skládá ze dvou částí. Pevninskou tvoří jižní Malajský poloostrov, zatímco o třetí největší ostrov světa, Borneo, označovaný Indonésany jako Kalimantan, se dělí právě s Indonésií a na ropu bohatým nezávislým sultanátem Brunei. Na západě Bornea se totiž nacházejí dva malajsijské svazové státy – Sabah a Sarawak.

Prostě Kejel

Většina návštěvníků, kteří do Malajsie zamíří ze zemí mimo Asii, přijíždí či lépe řečeno přilétá do hlavního města Kuala Lumpuru. Před patnácti lety, kdy se země těšila nebývalému hospodářskému růstu, takže o ní ekonomové hovořili s úctou jako o jednom z pověstných asijských ekonomických tygrů, se tehdejší vláda hodně rozmáchla.

Výsledkem je mj. ultramoderní, futuristicky zařízené kualalumpurské letiště s kapacitou schopnou pojmout dvakrát více cestujících než pražský vzdušný přístav.

Rušné velkoměsto, které má 1,6 miliónu obyvatel, vzniklo teprve před 160 lety a jeho název znamená v překladu Bahnitý soutok. Návštěvu metropole uvítají zejména příslušnice něžného pohlaví. Při procházce Kuala Lumpurem – nebo jak světácky říkají místní podle prvních písmem po americku Kejel – upadne do nákupní horečky i strýček Skrblík.

Důvod je prostý: tisícovky obchodů, od malých rodinných krámků, po obchodní domy vskutku mamutích rozměrů, doslova přetékají levným, ale kvalitním zbožím. Na své si přijdou milovníci exotického koření, značkové módy, kosmetiky, filmových trháků ještě neuvedených na plátna světových kin a nejnovějších výstřelků spotřební elektrotechniky.

Jestliže vás nakupování unaví, zajděte se podívat na úchvatnou směs moderny a historie z úctyhodné výšky 276 metrů, v níž se nachází otočná restaurace na místní telekomunikační věži. Kromě nezbytné a – jak jinak – lidmi přecpané čínské čtvrti a Malé Indie v mraveništi pod vámi vynikají stavby z doby, kdy nad koloniální říší britské královny a indické císařovny Viktorie slunce nikdy nezapadalo. Nejznámější ukázkou britské koloniální architektury zůstává dnes už nevyužívané železniční nádraží.

„Ačkoli je Malajsie již víc než půlstoletí nezávislá, někdy jako by se nám po Angličanech stýskalo. Soudci u nás nosí bílé paruky jak v Dickensových románech, a když se hraje důležitý zápas ostrovní fotbalové ligy, ulice se vylidní,“ vysvětluje stále se usmívající Rahmat Noor, neomylně proplouvající s taxikářskou oktávií životem kypícími ulicemi KL. A nezapomene zdůraznit, že město vás překvapí čistotou a bezpečností.

Pláže jako z pohádky

Do Malajsie je možné na rozdíl od jiných destinací cestovat celoročně. Monzuny totiž zasáhnou východní a západní pobřeží v různé části roku. Kromě příjemné denní teploty vzduchu si ideální parametry zachovává také moře: od ledna do prosince bývá teplé 26 °C až 29 °C. Proto do země míří Evropané i Američané nejvíce v zimě. Počítat ale musejí s všudypřítomnou vlhkostí.

Sytě zelená vegetace, kalendářově písečné pláže, oprávněně považované za jedny z nejčistších na světě, a voda azurové barvy, průzračná i ve velké hloubce. Učiněný dotek ráje v ryzí podobě nabízí další vyhlášené lákadlo – souostroví Langkawi, nejzápadnější výspa Malajsie.

Romantické duše jistě potěší, že bludiště ostrovů a ostrůvků hrálo určitou dobu roli jak vystřiženou z příběhů s hrdinou Sandokanem. Obávaní malajští piráti se sem uchylovali pokaždé, když se jim podařilo vyloupit obchodní lodě plující jednou z nejrušnějších námořních tras světa – Malackým průlivem.

Prales vskutku pravěký

Malajsie má opravdu spoustu nejrůznějších podob. Ti, kteří nehodlají proležet návštěvu perly Asie na bělostných plážích, či strávit ji v příjemných restauracích, bezpochyby navštíví některý z proslulých malajsijských národních parků. Ostatně jméno nejznámějšího z nich Taman Negara neznamená nic jiného než právě národní park.

Nachází se v samém srdci Malajského poloostrova a vývoj přírody v něm nepřerušily už 130 miliónů let ani sopečné výbuchy, ani zemětřesení, neřku-li doba ledová. O ohromném druhovém bohatství chráněného území vypovídá nejlépe skutečnost, že v něm najdeme hned 14 500 druhů kvetoucích rostlin včetně stromů.

Pro srovnání: v ČR se vyskytuje 3500 druhů vyšších rostlin, a to včetně u nás nepůvodních. I když národním parkem můžete putovat lodí, džípem nebo pěšky, i méně zdatní výletníci neopomenou absolvovat nebeskou procházku.

Soustava visutých mostů vás postupně zavede do samých korun pralesních obrů 50 metrů nad zemí. Vratká chůze po provazových lávkách v korunovém patře pralesa a trocha adrenalinu odmění zájemce pohledem na nejstarší džungli na světě, který se vám ze země nikdy nenaskytne.

Foto: TJ, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Srí Lanka je rájem nejen pro fotografy

Málokde je na tak malé ploše prostředí natolik rozmanité, jako na Srí Lance. Tropické pobřeží, deštné pralesy, středomořské klima i vegetace v horách.

Výběr článků

Načítám