Hlavní obsah

V Krkonoších sází na naučné stezky

Právo, Vladislav Prouza

Po nedávno otevřené trase mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou zaměřené na plže vřetenovku krkonošskou vzniká na Přední planině nad Špindlerovým Mlýnem stezka cílená na jelena. Obě interaktivní turistické trasy postavené na zážitkové turistice mají nasměrovat návštěvníky do méně navštěvovaných míst národního parku a odlehčit lidmi tradičně přetíženým lokalitám.

Foto: Profimedia.cz

Krkonoše

Článek

Návštěvníky čeká od letošního léta na jelení stezce sedm jednoduchých aktivit, jež přibližují největší zvíře Krkonoš. „Jelen je majestátní zvíře. V Krkonoších není nijak vzácný, ale každé setkání s ním je pro návštěvníky hor silným zážitkem,“ přiblížil ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Robin Böhnisch.

Češi turismus v krizi nespasí, míní předseda Fóra cestovního ruchu Sivek

Cestování

„Před sedmi lety jsme pro zájemce vytvořili program Jelen lesní — seznamte se, který se stal naším nejúspěšnějším programem pro veřejnost. Věříme, že nová jelení naučná stezka, na které si turisté o jelenu i zazpívají a na vlastní kůži zažijí, jaké to je, být jelenem, bude stejně populární,“ doplnil Böhnisch.

Návštěvníci hravé jelení stezky se hned na první zastávce dozvědí, jak jelena popisují myslivci svojí charakteristickou mluvou. Druhá zastávka umožní pomocí xylofonu a not přehrát i zazpívat o jelenu písničku. Jinde se turisté mohou pokusit jelena doběhnout a potěžkat majestátné parohy. „Děti mohou zjistit, zda jsou větší, nebo menší než jelen, laň, rys nebo divoké prase,“ dodal vedoucí pracoviště ekologické výchovy Správy KRNAP Michal Skalka.

Stezka dlouhá 700 metrů povede od horní stanice na Přední planině k boudě Na Pláni. Terén ochranáři přizpůsobili pro dětské kočárky a invalidní vozíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám