Hlavní obsah

Koloseum otevřelo veřejnosti dosud nepřístupné prostory. Poprvé v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější římská památka a jeden z divů světa láká turisty na novinku. Vůbec poprvé v historii Kolosea se veřejnosti otevírají podzemní prostory, takzvané hypogeum, kde zvířata a gladiátoři čekali na vpuštění do arény. Návštěvníci budou moci obdivovat chodby s oblouky, lépe také pochopí, jak slavný amfiteátr fungoval.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum je jedním ze sedmi divů světa.

Článek

Celková rozloha hypogea čítá 15 tisíc metrů čtverečních. Návštěvníci do něj mohli sestoupit už od roku 2010, nicméně jen do malé části. Nyní mohou nahlédnout do tunelů a místností, v nichž gladiátoři a zvířata vyčkávali, než byli vpuštěni do arény na zápas, píše server CNN.

Podle šéfky Kolosea Alfonsiny Russoové byl archeologický průzkum hypogea proveden už v 19. století a jde o skutečné zákulisí nejznámějšího římského amfiteátru. „Dnes představujeme lidem památku uvnitř památky,“ uvedla Russoová s tím, že 15 zrekonstruovaných chodeb nese stopy historie.

Obnova podzemních prostor trvala dva roky a pracovalo na ní více než 80 archeologů, architektů nebo stavebních expertů. Projekt finančně sponzorovala italská oděvní značka Tod’s. Předseda správní rady Diego Della Valle ocenil práci všech, kteří se do rekonstrukce hypogea zapojili.

Foto: Profimedia.cz

Vůbec poprvé mohou návštěvníci nahlédnout do chodeb, kterými procházeli gladiátoři.

„Obnova byla velmi důležitá pro archeologický výzkum, protože nám umožnila zrekonstruovat i historii. Šlo o zákulisí představení, která se v aréně konala,“ doplnila Rusoová s tím, že hypogeum disponovalo řadou výtahů a zdvižných plošin, pomocí nichž se do centra amfiteátru dopravovali gladiátoři nebo i různé rekvizity.

Obnoví také podlahu

Rekonstrukce hypogea je jednou ze tří fází obnovy celého Kolosea, informuje server Guardian. V prvé řadě byla vyčištěna fasáda památky, třetím krokem pak bude oprava galerií a osvětlení, stejně tak vybudování nového návštěvnického centra. Hotovo má být v roce 2024. V pohybu je také projekt na obnovu podlahy arény. Nové jeviště by umožnilo například konání kulturních akcí.

Ministerstvo kultury si nicméně vysloužilo kritiku kvůli financování ze stran soukromých subjektů. Spolupráci hájil sám ministr Dario Franceschini. „Projekt je velmi významný a ukazuje, jak italská společnost, která exportuje do celého světa, nakonec investuje ve své zemi, aby ochránila její kulturní dědictví,“ uvedl s odkazem na značku Tod’s Franceschini.

Foto: Profimedia.cz

V hypogeu vznikly kvůli turistům dřevěné lávky.

Také další italské oděvní značky investovaly do obnovy památek v Římě. Například společnost Fendi financovala opravu fontány di Trevi, Bulgari pak věnovala peníze na Španělské schody.

Koloseum je staré přes dva tisíce let. Jedná se o jednu z nejzachovalejších památek ilustrujících antickou římskou architekturu, jde také o jeden ze sedmi novodobých divů světa.

Uvnitř kolosea, kde princezna házela po Arabech ryby

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám