Hlavní obsah

V jihoafrické Pretorii zkoumají obří stopu stále opředenou záhadami

Novinky, Lucie Poštolková

Důvěřujete více vědeckým výzkumům nebo dáváte přednost mýtům a věříte v existenci mimozemské civilizace? Je žulový útvar připomínající stopu obra dílem přírody nebo malých zelených mužíčků z vesmíru? Na to se snaží odpovědět geolog Michael Tellinger v jihoafrické Pretorii.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří stopa na skále v jihoafrické Pretorii

 
Článek

Stopa se nachází v Jižní Africe blízko města Mpaluzi nedaleko svazijské hranice. Její stáří se odhaduje mezi 200 milióny až 3 miliardami let, vzhledem k současné úrovni poznatků o vzniku žul v historii Země. Toto datování ihned vyvolalo bouřlivé diskuze. Tellinger dodal, že bychom neměli být příliš úzkoprsí. Vědecké výzkumy podle něj stále pokulhávají, a proto je potřeba neuzavírat se před dalšími možnými vysvětleními.

"Geologové si lámou hlavu nad neobvyklým útvarem, jež připomíná stopu. Ten měří necelých 123 centimetrů a dochoval se neponičený hlavně díky tomu, že se nachází na spirituálním, mystickém a posvátném místě, jež místní dobře střeží. Útvaru ve skále se říká stopa Boha. Tak obrovská noha musela patřit někomu opravdu velkému. Přinejmenším musel být sedm a půl metru vysoký," popisoval podrobnosti Tellinger pro server consciouslifenews.com.

Malí zelení mužíčkové

Šlépěj objevil pro západní svět farmář Stoffel Coetzee, když byl na lovu. Stopa je stále ve stejném stavu, jako když byla objevena. Útvar má podobný povrch jako jeho okolí, což by podle Tellingera mohlo vyloučit, že by jej někdo cíleně vydlabával - pokud by to nebylo před 200 milióny let.

Oblast je považována za dobré ložisko kvalitní žuly typu Mpuluzi Batholith. Oficiálně se uvádí, že je přibližně 3,1 miliard let stará.

Tellinger čelí kritice, že takový útvar mohl vzniknout klasickou erozí. Jeho teorii ale podpořil uznávaný profesor Pieter Wagener z metropolitní univerzity Nelsona Mandely v jihoafrickém městě Port Elizabeth. Na toto konto uvedl, že: "Existuje daleko větší pravděpodobnost, že z vesmíru přiletěli malí zelení mužíčkové a olizovali jazýčky kámen tak dlouho, až vznikla stopa, než skutečnost, že by takový tvar vznikl přirozenou erozí."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám