Hlavní obsah

V Jeseníku nad Odrou vzkřísili slávu místního pramene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před dvaceti lety areál kolem vodních pramenů v Jeseníku nad Odrou chátral a nikdo se o něj nestaral. Dnes odsud rozvážejí výtečnou pramenitou vodu s vysokým obsahem minerálů do širokého okolí, a navíc zde vyrábějí bylinkové sirupy i další zdravé pochutiny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martina Vrbová u truhlíků s bylinkami, které pěstuje pro výrobu sirupů.

Článek

Aktuálně se areál zařadil do takzvané Technotrasy, která v Moravskoslezském kraji představuje turistům technické pozoruhodnosti. Poprvé se sem mohli zájemci přijít podívat o uplynulém víkendu, kromě exkurze po pramenech si ve stáčírně mohli vyzkoušet i výrobu bylinkového sirupu.

„Rádi bychom lidem prezentovali nejen místní prameny, ale chceme jim ukázat, co všechno tady kromě balené vody vyrábíme. Kromě veřejnosti v rámci Technotrasy k nám chceme přilákat i školy a školky a ukázat co nejvíce lidem, jak je jednoduché pěstovat bylinky a jak je jednoduché z nich vyrobit sirup, který má blahodárné účinky pro zdraví, ať už jde o levanduli, mátu nebo echinaceu,“ uvedla Martina Vrbová, která se o areál stará.

Začátky byly náročné

Nová éra Jesenické kyselky začala v roce 2003, kdy areál koupila rodinná firma manželů Kocourkových, rodičů paní Vrbové. „Maminka je místní rodačka a to, že areál pustne, velmi těžce nesla. A tak se ho rozhodla zachránit,“ dodala Vrbová. Největší motivací podle ní byly příběhy lidí, kterým v minulosti pomáhala zdejší voda léčit zdravotní problémy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zájemci si mohli v sobotu vyzkoušet výrobu levandulového sirupu.

Začátky podle ní byly velmi těžké, protože budovy byly zchátralé, technické vybavení nepoužitelné a zčásti odcizené, nemluvě o legislativních překážkách. „Když se ohlédnu za tím, co jsme všechno za tu dobu museli podstoupit, tak už bychom do toho podruhé nešli. Ale na druhé straně, stálo to za to,“ dodala Vrbová.

Uvedení areálu do provozu stálo hodně úsilí a peněz, a proto rodina zřídila ještě pěstitelskou pálenici, aby získala peníze jak na rekonstrukci areálu, tak na opravy a vyčištění pramenů, aby si lidé z okolí mohli chodit kyselku čepovat. Jeden z pramenů je totiž před branou do areálu k dispozici lidem zdarma.

Spolek ochránců památek opravuje Hrnčířův mlýn

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám