Hlavní obsah

V Jeruzalémě byla objevena vzácná starověká mozaika, nejspíš označovala hostel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rekonstrukčních pracích v historickém centru Jeruzaléma byla objevena starověká mozaika. Její stáří se odhaduje na zhruba 1500 let a je opatřena řeckým nápisem. Pro archeology se jedná o unikátní nález antické relikvie a historický dokument zároveň. Výzkumníci se domnívají, že nápis, který písmena tvoří, označoval hostel pro poutníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Jeruzalémě 1500 let starou mozaikuVideo: Reuters

 
Článek

Mozaika byla odhalena při pokládání kabeláže v zemi. Nápis zmiňuje římského císaře Justiniána I., ale také opata Konstantina, jenž vedl kostel v Jeruzalémě, který založil zmiňovaný císař. Archeologové doufají, že jim nález pomůže lépe porozumět stavbám, které nechal Justinián ve městě zbudovat.

Archeologický zázrak

Archeologové se domnívají, že nápis byl umístěn před budovou, která byla hostelem pro poutníky. Nacházel se v blízkosti Damašské brány.

Nápis totiž uvádí, že budovu nechal vystavět právě císař Justinián a jeruzalémský opat Konstantin během 14. indikce. Jedná se o starou metodu počítání roků křesťanského letopočtu, která se používala až do vrcholného středověku. Z toho výzkumníci vyvodili, že byla mozaika vytvořena zhruba v roce 550 našeho letopočtu.

Podle vedoucího výzkumných prací Davida Gellmana je zázrak, že mozaika přežila. Většina archeologických nálezů byla totiž v průběhu let zničena kvůli nejrůznějším technickým zásahům do okolní infrastruktury.

„Už jsme se chystali naleziště uzavřít a práce ukončit, když zpoza kabelů vykoukl nápis. A nebyl poškozený. Najít něco takového je snem každého archeologa,“ vedl pro agenturu Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám