Hlavní obsah

V Izraeli otevírají dosud nepřístupné části Herodova paláce

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromé divadlo, foyer nebo klenuté schodiště. To jsou části pevnosti krále Heroda v Izraeli, které se v neděli vůbec poprvé zpřístupní veřejnosti. Takzvané Herodium se nachází nedaleko Jeruzaléma a má se za to, že právě tady král známý svou brutalitou žil. Podle archeologů jde o jedno z nejvýznamnějších nalezišť, uvádí server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Do nově zpřístupněných částí Herodia se budou moci návštěvníci podívat od neděle.

Článek

Pevnost Herodium se nachází v Judské poušti na umělém návrší, kde si král vybudoval svůj palác, jediný, který nese jeho jméno. Nechal se zde i pohřbít, přičemž všechny budovy dal zasypat, aby jeho hrob palác zastínil. Díky tomu se značná část zachovala až do dnešních dnů.

„Jde o bezkonkurenční archeologickou laboratoř,“ uvedl šéf výzkumného týmu Roi Porat, podle nějž jde o podobnou lokalitu, jako jsou Pompeje.

Nechtěl být zapomenut

Jednou z částí, kterou si budou moci turisté nově prohlédnout, je schodiště, jež vede do hlavního palácového foyer. To obsahuje původní fresky v odstínech kaštanové, zelené a červené, které napodobují mramorové panely. Pod schodištěm se pak nachází amfiteátr s asi 300 místy k sezení i se soukromou lóží a přijímací místností pro královské návštěvy.

Vykopávky nejstarší části paláce začaly zhruba před 13 lety. Byl během nich objeven i Herodův hrob. Podle Porata byl král posedlý myšlenkou, aby jeho jméno nebylo nikdy v historii zapomenuto.

To se mu povedlo nejen kvůli jeho kruté vládě, během níž například nechal popravit i členy vlastní rodiny, ale také díky mnoha stavbám, které za jeho života vznikly. Jeho nejvýznamnějším činem byla přestavba jeruzalémského chrámu.

Izrael opět zpřísňuje opatření, zavádí noční zákaz vycházení

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám