Hlavní obsah

V Hurgadě otevřeli hotel, kde nenabízejí alkohol. Má i oddělené koupaliště pro ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisty z řad konzervativních muslimů má přilákat hotel bez možnosti nákupu alkoholu. Jeden takový o víkendu otevřeli v egyptském letovisku Hurgada. Podle agentury Reuters je hotel Le Roi jedním z prvních "prohibičních" ubytovacích zařízení, která se otevírají na pobřeží Rudého moře, oblíbeného mezi domácími i zahraničními návštěvníky.

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci hotelu Le Roi rozbíjejí a vylévají láhve s alkoholem

 
Článek

Loňské vítězství islamistů v parlamentních volbách vyvolalo mezi liberály obavy, že by v Egyptě mohla být omezena osobní svoboda a vynucována pravidla konzervativních směrů islámu. Liberálové se také obávají, že hotely bez možnosti nákupu alkoholu by mohly odradit zahraniční turisty. Těch po revoltě v roce 2011 proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi prudce ubylo.

Majitel hotelu Le Roi Jásir Kamál politický význam zařízení snižuje. „Myšlenka otevřít hotel bez alkoholu nemá podporovat žádné konkrétní hnutí, ale spíše zavést nový druh turistiky,“ řekl egyptské státní agentuře MENA.

Speciálně pro dámy

Hotel také zasvětil horní patro a koupaliště pouze ženám. Konzervativní muslimové jsou totiž přesvědčeni, že muži a ženy, kteří spolu nemají vztah, by měli být odděleni.

V roce 2010 Egypt navštívilo kolem 14,5 miliónu turistů. V následujícím roce ale jejich počet v souvislosti s tehdejšími lidovými nepokoji klesl na 9,8 miliónu. Od té doby se návštěvnost Egypta na úroveň před třemi lety zatím nevrátila.

Islamistický prezident Muhammad Mursí loni v prosinci zvýšil daně na alkoholické nápoje, po kritice oponentů ale ustoupil. V únoru jistý egyptský činitel řekl, že vláda nebude udělovat ani prodlužovat licence na prodej alkoholu v nových rezidenčních oblastech na předměstí hlavního města Káhiry, druhého největšího města Alexandrie ani v dalších velkých městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám