Hlavní obsah

V estonském národním parku otevřeli nafukovací hotel

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečnou příležitost dostávají v Estonsku milovníci přírody a naprostého klidu. V národním parku Matsalu vyrostla (nebo se spíše nafoukla) možnost ubytování v průsvitném hotelu, který vypadá jako velká bublina. Má jediný pokoj.

BEZ KOMENTÁŘE: V Estonsku otevřeli nafukovací hotel ve tvaru bublinyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Hotel se nachází na odlehlém místě, 150 km od hlavního města Tallinnu, uprostřed malebné přírody národního parku na břehu Baltského moře. Poloha není vybraná náhodně. Nafukovací stavba je totiž průsvitná, aby se turisté mohli svobodně ponořit do víru přírody, moře a v noci i hvězd. V rezervaci Matsalu skutečně nehrozí, že by je vyrušovali náhodní chodci.

"Dostat člověka doprostřed přírody byl náš hlavní záměr při realizaci hotelu," vysvětluje jeho majitel Emil Miggur. "Jsme tu sice na soukromém pozemku, ale zároveň přímo uvnitř přírodní rezervace. Kdokoli sem může přijít a být úplně sám se svými myšlenkami."

Hotel má jen jeden pokoj a chodbu

Bublinový hotel je dílem francouzského architekta Pierra Stephana Dumase, je tři metry vysoký a čtyři metry široký. Kromě kulatého průhledného pokoje má jen jednu malou chodbu. Nenajdeme tam žádné klasické hotelové vybavení, ani toalety. Neměnný tvar udržuje neustálé proudění vzduchu.

Jelikož se jedná o první (a nový) hotel tohoto typu v severní polovině Evropy, není ještě jisté, jak může nepříznivé počasí ovlivnit nocování. Majitel zatím nemá vymyšleno, jak ho později vytopit, aby byl použitelný i v zimě. Ani v létě to nemusí být úplně příjemné, slunce může nafukovací bublinu rozehřát takřka jako skleník.

Zájemci o svatební noc

V polovině července tam jistý mladý pár strávil svou svatební noc. Podle vlastníka Emila Miggura však rezervace přicházejí.

Miggur přiznává, že když si své "ubytovací zařízení" sám vyzkoušel, skoro v noci nemohl usnout. Nikoli však proto, že by lože bylo nepohodlné. Nemohl svůj zrak odtrhnout od noční oblohy.

Nocleh pro jednoho hosta se pohybuje mezi 99 a 129 eury (2500 - 3300 korun). Majitel plánuje v případě úspěchu postavit další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám