Hlavní obsah

V dolu Jeroným budou zpřístupněny další prostory

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolovské muzeum připravilo projekt nazvaný Žula a voda, který mimo jiné počítá se zpřístupněním dalších prostor středověkého cínového dolu Jeroným u někdejší obce Čistá na Sokolovsku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Interiéry dolu Jeroným mají být veřejnosti zpřístupněny i v dalších svých částech.

Článek

Další součástí projektu bude zmapování kamenů na náměstí v Plané u Mariánských Lázní, ale i historických kamenických dílen a vznik informační sítě o kamenických památkách v souvislosti se zásobováním vodou ve městě. Třetí částí projektu je vybudování informačního sídla k těžbě žuly v obci Flossenbürg v sousedním Bavorsku. S projektem se muzeum uchází o evropské dotace z programu přeshraniční spolupráce mezi Českem a Bavorskem.

Celkové náklady na realizaci se mají pohybovat kolem 35 milionů korun, přičemž necelá polovina by měla pokrýt náklady na realizaci sokolovské části projektu. Jestli byla žádost úspěšná by mělo být jasné již v listopadu. Pokud vše dobře dopadne, začne se s pracemi na jaře. Konec realizace projektu je naplánovaný na září roku 2022.

„Předmětem projektu je zachování, zpřístupnění, zhodnocení a propojení několika nejcennějších geologických a montánně-historických památek česko-bavorského pohraničí,“ uvedl autor projektu Jiří Loskot ze sokolovského muzea. Na českém území jde o zpřístupnění dalších prostor dolu Jeroným.

„V komorách a chodbicích bude vybudována trasa pro návštěvníky dolu. Budou zpřístupněny nové prostory, vytěžením naplaveného materiálu, zajištěna trasa novými povalovými chodníky se zábradlím, schodišti a dalšími zabezpečovacími prvky,“ popisoval Loskot, který také připomněl, že se jedná o prostory dolu, které byly odhaleny teprve před čtyřmi pěti lety.

Nemalé náklady

„Prostory, tedy komory a ručně tesané chodbice, jsou zhruba ze 16. a maximálně 17. století a jsou zde k vidění stopy po opracování špičákem, želízkem, dále stopy po metodě sázení ohněm. Návštěvníci budou moci vidět ručně tesané schody, hráz vytvořenou pro zadržování vody a další zajímavosti,“ upřesnil autor projektu s tím, že náklady na rozšíření přístupné části dolu Jeroným mají vyjít na zhruba 13 milionů korun.

V Plané je plánována vědecká studie, která určí původ kamenů na náměstí a na vybraných památkách města.

„Druhá část studie bude věnována kulturnímu dědictví kamenických dílen Plánska. Dále zde vznikne pomocí QR kódů informační síť o kamenických památkách ve městě v souvislosti se zásobováním vodou a o původu některý kamenů použitých na náměstí,“ prozradil Loskot a dodal, že v Bavorsku je předmětem projektu tzv. Zámecký vrch v obci Flossenbürg, kde vznikne informační místo k těžbě žuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám