Hlavní obsah

V Číně otevřou rekordní visutý most. Bude mít jen jeden pilíř

Čína je domovem několika rekordních mostů a v dubnu k nim přibude další. Otevře se v oblasti Jün-nan a bude měřit 798 metrů. Unikát z něj ovšem dělá to, že disponuje jen jedním pilířem, druhá část konstrukce je uchycena ke skalnímu úbočí. A podle stavařů to není jediná přednost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Most Lvzhi-ťiang není co do délky nijak převratný. Díky komplexnosti projektu se o něm ovšem hovoří jako o zázraku stavitelství, píše server CNN. Nachází se totiž v náročném terénu a z obou stran se na něj vjíždí z tunelů.

Podle úřadů most pokoří hned několik rekordů. Unikátní je například tím, že jde o první visutý most na světě, který má jen jediný podpůrný pilíř. Z jedné strany jsou totiž lana uchycena ke skalnímu úbočí, což mostu dodává na dramatickém vzhledu. Vzdálenost mezi oběma podporami je 780 metrů.

„Náročnost takového projektu je neobvyklá i na Čínu,“ okomentoval pro čínská státní média projektový manažer. Maximální rychlost bude na mostu stanovena na 100 kilometrů v hodině.

Zkrátí cestu

Most má spojit autonomní prefekturu Čchu-siung I a město Jü-si, přičemž dramaticky zkrátí čas cesty mezi oběma destinacemi. Z turistického hlediska sice nejde o žádná velká centra, obě však leží v blízkosti větších a významnějších měst.

S konstrukcí se začalo v roce 2019, stavělo se tedy zhruba tři roky. Oficiálně by se měl most otevřít koncem dubna.

Šanghaj porazila Dubaj. Pyšní se nejvýše položenou restaurací v budově

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám