Hlavní obsah

V bujném porostu džungle na Jávě se ukrývá bizarní dílo

Novinky, fis

Stovky turistů ročně se jezdí na Jávě podívat na bizarní dílo. V bujném porostu džungle tam stojí modlitebna, které se říká všelijak - připodobňuje se k holubici či ke kuřeti. V každém případě má tvar ptáka, v jehož útrobách měli zbožní lidé najít klid na své modlitby. Místo toho se tam čas od času dějí věci, které s náboženskou pokorou nemají nic společného.

BEZ KOMENTÁŘE: V indonéské džungli stojí obří modlitebna ve tvaru ptáka

 
Článek

Podivná modlitebna je známá jako Kuřecí, Holubí nebo jednoduše Ptačí kostel. Sedmašedesátiletý tvůrce stavby Daniel Alamsjah upřesnil pro list Jakarta Globe, že se nejedná ani o kuře, ani o kostel. Má jít o modlitebnu v podobě holubice. Určena byla lidem jakéhokoliv vyznání k tomu, aby v prostoru mohli rozjímat a skrze modlitby komunikovat s bohem. Strop ovšem zdobí velký kříž.

Alamsjah pracoval v Jakartě, tedy 550 kilometrů od místa, na němž později stavba vyrostla, když měl božské zjevení. To mu vnuklo myšlenku, že má postavit modlitebnu ve tvaru holubice. Když pak v roce 1989 procházel krajinu kolem města Magelang, kde žije rodina jeho manželky, poznával ji ze svých snů. Celou noc se na místě modlil, aby se ujistil, že právě tam má onu modlitebnu vybudovat.

O rok později byl ke koupi pozemek o výměře 3000 metrů čtverečních na pahorku Rhema v přepočtu za pouhých 3500 korun. A tak bylo rozhodnuto, ptačí stavba začala vznikat. Protože však stavební náklady byly po čase příliš vysoké, v roce 2000 se budování přerušilo a obří holubice byla uzavřena.

Nemají úctu

Pro zvídavé turisty a bohužel ani pro vandaly není uzavření budovy překážka. Cestovatelé na místo dodnes putují, aby pocítili tamní zvláštní atmosféru. Vandalové se vkrádají dovnitř, aby dílo znehodnocovali graffiti, sprostými nápisy a malůvkami. Jak uvedl britský deník Daily Mail, stává se také, že modlitebnu navštěvují páry z okolních vesnic a oddávají se tam intimnostem.

Interiér stavby je v současné době rozpadlý a poškozený. Všude je prach, hlína, kamení a odpadky. Zvenku stavbu objímá příroda, a tak jsou zdi čím dál více prorostlé mechem a trávou.

Reklama

Související články

Sopka zavřela indonéská letiště

Pět indonéských letišť muselo v pátek přerušit provoz kvůli erupci sopky na ostrově Jáva. Zavřený je i vzdušný přístav na turisty oblíbeném Bali a Lomboku....

Výběr článků

Načítám