Hlavní obsah

V Brdech vyroste turistické centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál loveckého zámečku Tři trubky v nitru Brd se promění v návštěvnické centrum. V někdejších hospodářských objektech vznikne Dům přírody Brd a rekonstrukce čeká i vlastní památkově chráněnou budovu. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Lovecký zámeček Tři trubky.

Článek

Výstavba Domu přírody Brd odstartovala v pátek 1. října. „V hospodářské části zámečku a v bývalé kapli vzniknou expoziční i konferenční prostory a také potřebné technické zázemí,“ řekl Právu Libor Barák, šéf investic Vojenských lesů a statků České republiky (VLS).

Z budov zůstanou zachované jen obvodové zdi a architektonické prvky, jako jsou okna a dveře. „Vnitřky vybouráme a vzniknou tam nové prostory. Například v bývalém bytě správce bude recepce a sociální zařízení,“ upřesnil Barák. Kotelnu na lehké topné oleje nahradí tepelné čerpadlo, obnova čeká vodní elektrárnu na nedaleké říčce Klabavě. „V plánu je lehké občerstvení, s restaurací nepočítáme, příslušný dotační program ji vylučuje,“ vysvětlil Barák.

Bunkr v Darkovičkách už letos neotevře

Tipy na výlety

Evropské dotace pokryjí až čtyři pětiny z pětaosmdesátimilionových nákladů. „Práce by měly skončit ve druhém nebo třetím čtvrtletí roku 2023,“ dodal Barák s tím, že areál bude provozovaný zřejmě od února do října.

Drsný ostrov

Jak mají expozice vypadat? „Brdy zde budou prezentovány jako tajemný, drsný a krásný ostrov přírody uprostřed jinak civilizací intenzivně přetvořené kulturní krajiny středních Čech a Plzeňska,“ uvedl Petr Král, ředitel VLS. Návštěvníci se seznámí i s nedávnou vojenskou historií tohoto území — armáda odtud odešla až v roce 2015. Připomene ji mimo jiné napodobenina bunkru, v jehož střílnách poběží videoprojekce.

Foto: Vizualizace VLS

Tak bude vypadat jedna z expozic, které vzniknou v hospodářské části areálu.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude zdejší dům přírody už čtrnáctým v Česku. „Víme, že lákají obrovské množství návštěvníků,“ podotkl ministr.

Jiří Hahner (ODS), starosta zhruba tři kilometry vzdáleného města Strašice ležícího na úpatí Brd, sdělil, že letos počty turistů strmě narostly. „Kvůli lockdownu zhruba trojnásobně, jsou jich desetitisíce. A po dokončení centra jich bude ještě daleko víc. Ale těšíme se na ně, zatím tady žádné škody nenadělali,“ poznamenal starosta.

Spaní v myslivně

Vlastní zámeček postavili na konci 19. století Colloredo-Mannsfeldové pro své lovecké hosty, pobýval tady třeba i Masaryk nebo Beneš. Poté, co jej v roce 2015 převzaly VLS, byl využívaný jen minimálně. „V rámci jiného projektu jej chceme spolu s vedlejší myslivnu rovněž zrekonstruovat, tak, aby bylo i tady hotovo v roce 2023,“ konstatoval Barák.

Cena se v tomto případě bude pohybovat kolem pětadvaceti milionů. Myslivna by pak měla sloužit jako ubytovací zařízení, zámeček dostane novou fasádu. „Na vnitřní prostory se zatím sahat nebude, ty by stály odhadem dalších čtyřicet padesát milionů,“ uzavřel Libor Barák.

Na Vítkově Hrádku myslí na návštěvníky

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám