Hlavní obsah

V Arizoně se otevřela země. Puklina má několik kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arizonskou poušť rozetnula dlouhá prasklina. Ačkoli se podle vědců vytvořila už zhruba před třemi lety, teprve koncem ledna ji zachytil dron. Je přes 3,21 kilometru dlouhá a přitahuje spoustu zvědavců, a to přestože jsou podobné pukliny v arizonské poušti poměrně běžné. Odborníci však varovali, aby lidé dbali zvýšené opatrnosti a nespadli dovnitř.

BEZ KOMENTÁŘE: V arizonské poušti se nachází přes tři kilometry dlouhá puklinaVideo: Arizona Geological Survey

 
Článek

Rozeklaná jizva na tváři arizonské pouště Tator Hills je místy až tři metry široká a kolem devíti metrů hluboká. Geologové puklinu monitorují už od roku 2014 a podle nich k jejímu zvětšení dopomohly silné podzimní deště.

Podle výzkumníka Josepha Cooka, který s týmem vědců spolupracuje, se bude časem navíc ještě zvětšovat. „Je to znepokojující, ale naštěstí se v bezprostřední blízkosti nenachází nic, co by mohlo být ohroženo,“ řekl Cook pro portál Live Science. Podobné formace jsou totiž při expanzi schopné pohltit celé domy nebo ničit dálnice.

Za takovým masivním praskáním půdy podle Cooka stojí odčerpávání podzemních vod a následné vysychání. Nejde však o samotné čerpání, jako spíš o rychlost. Zásobárny vody se totiž nestihnou přirozeně obnovit, proto dochází k podobnému „otevírání“ země. V Arizoně už k podobným úkazům došlo, první trhliny se objevily už v roce 1927 nedaleko městečka Eloy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám