Hlavní obsah

V Amsterdamu nainstalovali toaletní květináče, aby turisté nemočili na domy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoncovat s močením na ulicích má v nizozemském Amsterdamu nová vychytávka. Jsou jí speciální květináče, které zároveň fungují jako pisoáry. Zatím jich je v městských čtvrtích rozmístěno dvanáct, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Toalety nazvané GreenPees jsou k nalezení například ve čtvrti červených luceren nebo čtvrti Leidseplein, které platí za populární epicentra nočního života.

Myšlenkou inovativních záchodů je, že lidé, zejména turisté, které přepadne potřeba odskočit si, nebudou muset močit v ulicích na domy. Místo toho použijí chytré květináče, ze kterých se následně moč využije také jako hnojivo.

„Močení na zdi poškozuje historické budovy. Je to nehygienické, nečisté a přitahuje to hmyz. Přišli jsme proto s nápadem na květináč, díky kterému bude město zelenější, a který poskytne i hnojící materiál,“ vysvětlil myšlenku toalet jejich autor Richard de Vries, jenž trvá na tom, že pisoáry v květináči navíc vůbec nepáchnou.

Společnost GreenPees toalety nainstalovala i v dalších třech nizozemských městech a jednom belgickém. V Amsterdamu do květináčů investovali celkem 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) poté, co se ve zkušebním provozu osvědčily. Močení na ulici kleslo díky neotřelé vychytávce v jednom místě prý až o 49 procent.

Pařížské toalety slouží jen v noci, ráno zajíždějí do podzemí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám