Hlavní obsah

V alpské zoo u Lienze uvidíte divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí

Novinky, Roman Zvarič

Rakouský národní park Vysoké Taury je domovem řady divokých zvířat. Ve volné přírodě je zahlédnete jen výjimečně, ale více než 40 druhů jeho obyvatel si můžete prohlédnout, vyfotit a některé z nich i pohladit a krmit v zooparku u vesničky Assling nedaleko Lienze.

Foto: Roman Zvarič

Výlet do zoo potěší hlavně děti.

Článek

Zoopark se rozprostírá na ploše přes 80 000 metrů čtverečních na prosluněné náhorní plošině u městečka Assling ve svahu nad údolím Pustertal. Za vchodem stojí stylová roubenka, v níž se ukrývá model horami obklopené alpské vesničky se stanicí lanovky a nádražím.

Vše je vyrobeno v poměru 1:22,5 a trať lanovky i železnice, po které krouží asi deset lokomotiv, míří ven z roubenky. Vlaky tak pod širým nebem po mimoúrovňové trati zajíždějí až k ohrádce s králíky, lanovka stoupá nad našimi hlavami k louce se srnkami.

Foto: Roman Zvarič

Oslíci i kozy. Oblíbená zastávka všech dětí.

Téměř u všech výběhů jsou automaty s příslušným krmením a pokud sem zavítáte s dětmi, raději si připravte zásobu padesáticentových mincí. Okružní trasa po parku začíná u kamerunských koz, které žijí společně s dalšími kozími příbuznými a osly. Všichni mají nastražené uši a jakmile zaslechnou zvuk mince vhozené do automatu, ženou se naším směrem a velmi asertivně žebrají o dobroty z balíčku s krmením. Stejně reagují mývalové, kteří se k nám s vidinou něčeho k snědku snaživě škrábou po kolmé stěně.

O každém zvířeti informace

Své vlastní království obehnané plexisklem zde mají zmije, vedle nich se ve výběhu prošpikovaném tunely prohánějí svišti. Rysy zastihneme při odpolední siestě, kdy odpočívají a líně mžourají na okolní pohoří.

Foto: Roman Zvarič

Mývalové netrpělivě žadoní o jídlo a pozornost.

Foto: Roman Zvarič

Nouze není ani o překrásné výhledy.

Na louce uprostřed areálu se pase stádo srnek, vedle nich vyvedla své tři mladé samice divokého prasete. Nenápadně ji zdálky fotíme, ale pak s úžasem sledujeme, jak zamíří přímo k nám, mává ocasem a ze čtyř členů naší výpravy neomylně začne očichávat toho, který má v batohu svačinu. Koupíme jí tedy balíček s prasečími dobrotami v automatu. Když ho spořádá, jdeme dál a ona kráčí za námi jako věrný pejsek.

Výběh divokých koček je umístěný přímo u jezírka s kachnami. Šelmy mlsně sledují vypasené ptáky, ale mají smůlu, plot výběhu je příliš vysoký. Projdeme kolem výběhu bizonů a muflonů a pokračujeme lesem, kde postupně potkáme čtyři jeleny. Nechají nás, abychom se k nim přiblížili asi na 5 metrů, než znechuceně odkráčí o kus dál.

Ve voliérách vidíme různé sovy, výra velkého, sokola stěhovavého a páreček orlů zlatých. V páru žijí také šakalové a kuny lesní. Subtilní rozhledna paradoxně neslouží k výhledu do krajiny, ale do prudkého svahu, který se tyčí nad ní: je domovem kamzíků a kozorožců, kteří šplhají po skále a spadaných kmenech stromů.

Foto: Roman Zvarič

V zoo najdete i modelovou železnici.

Foto: Roman Zvarič

Součástí areálu je i bobová dráha.

U každého výběhu visí tabule s informacemi o zvířatech. V kraji, kde je většina cedulí pouze německy a italsky, potěší popisky v angličtině. Na místech s nejhezčí vyhlídkou na zubaté štíty Lienzských Dolomit na protější straně údolí jsou umístěné lavičky. Park, k němuž patří také restaurace a bobová dráha, je otevřený do 4. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám