Hlavní obsah

Uvolnění a relax v maďarských lázních

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je lepšího, než po vydatném sportovním výkonu, třeba po cyklistické túře, naložit tělo do teplé minerální vody. Namožené svaly se uvolní, v mysli se rozprostře pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Zalakaros patří k novým a rychle se rozvíjejícím lázeňským střediskům. Na minerální prameny tam narazili při hledání ropy.

Článek

V našich nedávných dějinách bylo období, v němž se lidé zhlédli ve farmaceutické chemii, která dokázala vyrábět léky na všechny neduhy. Zdálo se, že mají odzvoněno mastičkáři a různí přírodní léčitelé. Do tohoto spolku jeden čas spadly i lázně. Naštěstí to netrvalo příliš dlouho, lázně si své postavení uhájily a dnes jsou opět na výsluní.

Z kola do vody

Možnost, zmíněnou v úvodu tohoto povídání nabízí v přebohaté míře Maďarsko. Rovinatá země je jako dělaná i pro rekreační cyklisty, kteří padesát kilometrů denně snadno ujedou. A pak se rádi do zdravé vody naloží.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřní bazén v lázních Gellért, které patří v Budapešti k těm nejnavštěvovanějším.

Kam se vypravit? V Maďarsku to skutečně není problém, neboť právem proslulo jako země lázní. Znalci mluví o tom, že teplé prameny vyhledávali lidé již před šesti sty tisíci léty, ale stačí, když začneme Římany, jejichž lázeňská kultura byla všeobecně známá a v Maďarsku najdeme její hmatatelné stopy.

Pak tam byli Turci, další milovníci lázní. Také po jejich hamamech jsou např. v Budapešti četné pozůstatky.

Foto: Profimedia.cz

Nejhezčí termální lázně jsou za hotelem Gellért.

V karpatské kotlině je prý zemská kůra velmi tenká, takže vody snadno vystupují na povrch. V Maďarsku existuje více než tisíc léčivých horkých pramenů, které se dají používat jak pro prevenci chorob, tak i pro léčení, zlepšení zdravotního stavu a rehabilitaci.

Dvě desítky měst a přes šedesát menších obcí v Maďarsku má vzhledem ke svým léčivým vodám a jejich využívání, lázeňský statut. Jen za posledních 35 let bylo v Maďarsku otevřeno 125 lázeňských zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní část lázeňského komplexu Gellért

Obec Zalakaros, ležící ve vzdálenosti 30 km na jih od Balatonu a 200 km jihozápadně od Budapešti, je jedním z nejnovějších lázeňských středisek. Jeho prameny, z nichž vyvěrá voda o teplotě 85–99°C, byly objeveny při hledání ropných ložisek. Tamní voda obsahuje sloučeniny jódu a brómu a má ze všech maďarských lázeňských vod nejvyšší obsah fluoru.

Kousek od Balatonu

Zalakaros má tři bazény pod širým nebem s množstvím atrakcí pro děti i dospělé, krytý bazén a prostory pro léčebné koupele. Tamní voda je vhodná pro léčení pooperačních stavů, nemocí pohybového ústrojí, pro rehabilitace a je účinná při léčení chronických gynekologických potíží.

Kromě několika hotelů různých kategorií jsou návštěvníkům k dispozici také penziony a ubytování v soukromí a v létě také kempink.

Foto: Profimedia.cz

V lázeňském komplexu jsou venkovní i kryté bazény.

Ze zajímavostí v okolí by lázeňští hosté neměli vynechat ptačí rezervaci v Zimány, která je vzdálena pouze 18 kilometrů. Mezi další „povinné“ výlety patří zhlédnutí stáda zubrů, chovaných 10 km od lázní. Blízký Zalavár je proslulý svými zříceninami staroslovanského hradiště. Obojí se dá zvládnout na kole. Návštěvníci přijíždějící automobilem, nebo zdatnější cyklisté, mohou do svého programu zařadit i výlet k Balatonu.

Rady na cestu

NA JIH OD BALATONU

Cesta autem z hraničního přechodu se Slovenskem v Lanžhotě do obce Zalakaros je dlouhá 360 kilometrů, vede přes Bratislavu, Györ, Veszprém a podél jihovýchodního pobřeží Balatonu po dálnici M7. Z té sjedete na Zalakaros u obce Zalakomár jižně od Balatonu. Podle internetového vyhledávače trvá cesta asi 4,5 hod.

Jede se stejnou cestou, kterou se přes Maďarsko jezdí do chorvatského Záhřebu. Zastávku a koupel v Zalakaros si tedy mohou udělat cestou na nebo z dovolené u Jadranu i ti, co příliš nespěchají.

MAĎARSKÁ TURISTIKA

Veškeré informace ohledně turistických regionů a všeho, co může zajímat ty, kteří se do Maďarska chystají, poskytne zastoupení maďarské turistické centrály v ČR.

Prostřednictvím webových stránek je možné najít a rezervovat si ubytování, případě se seznámit s veškerou nabídkou služeb v konkrétních místech.

WWW STRÁNKY

www.madarsko.cz

www.zalakaros.a-hungary.com/cz

www.spa.cz/lazne-zalakaros

www.zalakaros.hu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám