Hlavní obsah

Ústecká Větruše se stane centrem volnočasových aktivit

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit centrum volnočasových aktivit plánuje město Ústí nad Labem u výletního zámečku Větruše. Radnice nechala zpracovat studii proveditelnosti, která ukázala, že by se tak zatraktivnila i lanovkou dobře dostupná lokalita v centru města.

Foto: Profimedia.cz

Větruše je jednou z ústeckých dominant.

Článek

Studie navrhuje několik atrakcí jako lanové centrum pro děti, bobovou dráhu, lezeckou stěnu, naučnou stezku a další, které by měly zvýšit atraktivnost a návštěvnost oblíbené lokality města. Celkem by u Větruše mělo vyrůst 16 staveb, téměř všechny jsou navrženy na pozemcích města.

Budovat by se mělo například dětské hřiště, adrenalinová houpačka, minigolf, diskgolf, běžecké tratě i ferrata, tedy zajištěná lezecká stěna. „Jedná se o odpočinkové centrum, které je díky dobré dostupnosti a propojení lanovou dráhou jedním z nejnavštěvovanějších míst města. Chceme ho ještě vylepšit a nalákat k volnočasovým aktivitám nejen Ústečany, ale i turisty. K současným skromným atrakcím, jakými jsou například vyhlídková věž, zrcadlové bludiště, tenisové kurty, by mohly vzniknout nové objekty ve společném areálu,” přiblížil vizi náměstek primátorky Jiří Madar.

Z hlediska finanční náročnosti se jedná o velmi rozdílené stavební objekty, které je možné realizovat jako celek, nebo lze podle finančních možností vybírat pouze některé. Rozsah finanční náročnosti je podle radnice mezi 46 a 74 milióny. „Věřím, že i nové zastupitelstvo využije návrh projektu, najde finanční prostředky k realizaci vybraných atrakcí, které by opět přispěly ke zvýšení návštěvnosti našeho města, které je turisticky velmi oblíbené,“ uvedla primátorka města Věra Nechybová.

Nyní bude následovat zpracování projektové dokumentace. Na ni jsou prostředky v rozpočtu vyčleněny.

Sedni a jeď

V areálu by měly vzniknout také atraktivní lanové sjezdy navazující na cíl bobové dráhy a lanového centra. Jejich koncept má být „sedni a jeď“, je tedy určen všem věkovým skupinám bez ohledu na jejich fyzickou zdatnost, využit bude svah podél příjezdové cesty k zahrádkám. Bobové dráhy jsou jednou z nejoblíbenějších adrenalinových atrakcí obecně.

Pro areál na Větruši lze předpokládat, že se dráha stane hlavní atrakcí celého areálu. Je navržena ve dvou variantách. První varianta je od parkoviště u výletního zámečku směrem k vrcholu svahu. Převýšení těchto dvou bodů je cca 50 m. Jako druhá, minimalistická alternativa je řešení ukončení trasy v místě před příjezdovou cestou k zahrádkám v horní části kopce.

Zajímavostí by měly být minigolfové prvky, které budou doplněny modely významných budov z Ústí nad Labem a okolí. Centrum má mít i vysněnou ferratu, která je tolik populární v Děčíně. Má být v prostoru u dolního parkoviště. Nabídne netradiční možnost, jak se dostat na Větruši.

Reklama

Výběr článků

Načítám