Hlavní obsah

Ukradený vzácný renesanční štít se vrátil na Konopiště

Po mnoha desetiletích se na zámek Konopiště vrátil vzácný 500 let starý renesanční štít ze sbírek Františka Ferdinanda d’Este. Ukraden byl ze zámku nacisty během 2. světové války. Měl se stát nejprve součástí expozice muzea wehrmachtu v Praze, ale na příkaz Adolfa Hitlera měl být dokonce součástí jeho sbírky v Německu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tak vypadá nacisty ukradený, nyní vrácený renesanční štít.

Článek

V pondělí byl štít po návratu poprvé vystaven ve zbrojním sále a od nynějška ho mohou lidé vidět v rámci prohlídek zámku. Malovaný kruhový štít ze 16. století má za sebou dost bohatou historii. Vznikl nejspíš v roce 1535.

Vodní a větrné mlýny: památky, které najdete po celém Česku

Cestování

„Za jeho autora je považován italský malíř Girolamo de Treviso. Po odcizení nacisty byl odvezen v roce 1944 do Německa a dlouho se o něm nic nevědělo. V 50. letech se objevil v pařížské galerii, kde si ho koupil americký sběratel. Ten jej později předal jako dar muzeu ve Filadelfii,“ popsala Naďa Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ), překotné putování štítu.

Našel ho historik

První písemná zmínka o něm je z roku 1695, kdy byl zapsán do sbírky rodu Medicejů. Později byl vykoupen do sbírky rodu d’Este a převezen na Konopiště. Tady je unikátní sbírka zhruba devadesáti štítů, z toho 19 je renesančních.

„Navrácený štít patří mezi ty malované slavnostní, které se používaly při vojenských přehlídkách a dalších slavnostech. Jsou na něm vyobrazeny výjevy z bitev druhé punské války, je to dobytí Nového Kartága Římany,“ upřesnil objevitel ztraceného štítu Ladislav Čepička. Ten jako historik spolupracoval se zámkem Konopiště a měl na starosti sbírky zbraní a zbroje.

Díky spolupráci s kolegy ze zahraničí a publikacím objevil štít ve filadelfském muzeu. Že se jedná o exponát z konopišťské sbírky, se potvrdilo už v 90. letech, ale tehdejší instituce neměly vůli k jeho navrácení. Na tom se začalo pracovat až v roce 2016.

Dřevo, plátno i zlato

Díky zákonům, které nařizují, aby se za války ukradené předměty vracely původním majitelům, se podařilo, byť po dlouhých a složitých jednáních, přivézt štít na Konopiště.

Ukázalo se, že Vojenský historický ústav má další dva obdobné. „Chtěli bychom je získat a ucelit zdejší sbírku. Když se podařilo dostat štít z Filadelfie, proč by se to nemělo podařit ze Žižkova,“ doufá ředitelka Goryczková, podle níž bude jednání složitější, pokud má štíty ústav zapsané ve svých sbírkách.

Na děčínském zámku otevřeli opravený gloriet

Cestování

Dřevěný štít o průměru 61 centimetrů je pokrytý tenkou vrstvou sádry, vrstvičkou lněného plátna a plátky zlata a tenkou vrstvou šedé barvy. Do ní jsou proškrabávané kresby na zlatou vrstvu.

Protože by takto vytvořený předmět mohl snadno podlehnout zkáze, vyrábí se pro něj speciální klimatizovaná vitrína. Ta by měla být hotova ještě letos. Ve zbrojnici má vzácný štít své místo mezi dalšími unikáty, jako jsou zlacené zbroje, unikátní palné zbraně, práce platnéřů nebo velmi jedinečné kompletní jezdecké zbroje na koně.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám