Hlavní obsah

Úchvatné záběry ze vzduchu na magický a nebezpečný lom Amerika

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mořina

Lom Amerika nedaleko Mořiny v Českém krasu je proslulou turistickou atrakcí. Svou okouzlující propastí s jezerem láká nejen tisíce výletníků, kteří sem ročně zavítají, ale také filmaře. Místo se proslavilo například ve filmu Limonádový Joe, Malá mořská víla nebo v české filmové komedii Jana Svěráka Akumulátor 1.

Záběry ze vzduchu na magický i nebezpečný lom AmerikaVideo: Novinky

 
Článek

Největší ze zdejších lomů je ten východní, přezdívaný Velká Amerika. Rozlohu má přibližně 750 x 150 metrů a hloubku v rozmezí 67 až 80 metrů. Okolí lomu je lemováno cedulemi se zákazem vstupu.

Upozornění ale stovky zájemců neodrazuje. Někteří místo sledují s respektem zpovzdálí, jiní se snaží dostat až dolů, aby se mohli vykoupat v azurové vodě.

Impozantní kaňon byl oblíbeným cílem trampů a nudistů už od dob ukončení těžby v 60. letech. Řada dobrodruhů doplatila právě na slézání zvětralých vápencových stěn. Od doby, kdy v lomu skončila těžba, v něm zemřely stovky lidí. Poslední obětí zakázaného lomu je pětadvacetiletý mladík, který se tu 11. června zabil skokem do vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám