Hlavní obsah

U zahřátého Balatonu se tísní hlava na hlavě

Právo, ivi (Bratislava)

V pokračujících vedrech dosáhla teplota vody Balatonu téměř 28 stupňů. Agentura MTI informovala, že letošní rekord byl naměřen začátkem týdne u obce Balatonakali na severním břehu jezera, kde teplota vody dosáhla 27,7 stupně.

Foto: Profimedia.cz

U vyhřátého Balatonu se tísní tisíce lidí.

Článek

U Siófoku na jižním břehu naměřili 26,3 stupně. Podle meteorologů budou vedra pokračovat a teplota vody může do konce týdne stoupnout o další stupeň. Historicky nejvyšší teplotu 31,1 stupně měla voda v Balatonu v létech 2003 a 2006. V roce 2015 naměřili u Siófoku teplotu vody 30,5 stupně.

Odborníci upozorňují, že ještě před několika desítkami let se označovalo za senzaci, pokud voda Balatonu dosáhla 26 stupňů.

Spí v autech

Ubytovací kapacity kolem Balatonu v těchto dnech nestačí náporu turistů a lidé spí i ve svých automobilech. Agentuře to potvrdil předseda místního sdružení cestovního ruchu Henrik Hoffmann.

„V těchto dnech je téměř nemožné sehnat ubytování u Balatonu. Někteří turisté spí ve svých automobilech nebo ve stanech postavených přímo u auta,“ říká Hoffman, který zdůraznil, že navzdory návalu turistů má voda v jezeře výbornou kvalitu. Mezi návštěvníky Balatonu je 40 procent zahraničních turistů, hlavně Němců, Dánů, Nizozemců, Čechů, Slováků a Poláků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám