Hlavní obsah

U Velkého korálového útesu vznikne podvodní hotel

Novinky, mšv

Prozkoumat Velký korálový útes ze zcela nové perspektivy budou moci hosté hotelu, který v jeho blízkosti vyroste. Nebude sice nijak velký, zato nabídne tři podlaží, z nichž některá budou pod vodou. Návštěvníkům se tak naskytne možnost spát pod hladinou moře, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Velký korálový útes (ilustrační foto)

Článek

Plovoucí hotel bude kotvit u ostrova Lady Musgrave, ležícím na jižním cípu Velkého korálového útesu. Vláda státu Queensland uvedla, že na projekt přispěje milion australských dolarů, v přepočtu téměř 16 milionů korun.

Hotel, který bude mít také podvodní observatoř pro pozorování mořské fauny a flóry, by měl první hosty přivítat už v dubnu příštího roku, přičemž maximální kapacita bude 24 lidí.

Nemělo by jít o klasický hotel, v němž se návštěvníci ubytují na libovolně zvolenou dobu. Zařízení by mělo nabízet luxusní dvoudenní pobyt s přespáním na jednu noc, který vyjde asi na 550 australských dolarů, zhruba 8700 korun.

Má být přátelský k prostředí

Podle ministryně pro turistický rozvoj Kate Jonesové hotel do oblasti přitáhne nové návštěvníky, asi kolem 16 000 ročně. Zvýší se díky nim také příjmy.

„Tento hotel zcela změní situaci pro ostrov Lady Musgrave i Velký korálový útes a vytvoří zcela nový způsob, jak si budou moci návštěvníci vychutnat ostrov i okolí,“ uvedla ministryně.

Kromě toho, že pokoje mají mít panoramatický podvodní výhled, budou mít hosté také možnost vyzkoušet si potápění, šnorchlování, ale také sběr vědeckých dat.

Hotel má být přátelský k životnímu prostředí. Ponton, na kterém se poplaví, bude z recyklovaných materiálů, samotné zařízení využije sluneční i větrnou energii.

„Zařízení se postará o to, že tato jižní část Velkého korálového útesu bude atraktivní branou pro návštěvníky do celé oblasti,“ uvedl Brett Lakey ze společnosti Lady Musgrave Experience, která bude hotel spravovat.

Velký korálový útes se v posledních několika letech potýká s problémy. Koráli, tedy živočichové, jejichž pevné schránky tvoří korálové útesy, se v důsledku oteplování vod ohřívají, blednou a umírají. Má to vliv na veškerý okolní život. Korálové útesy oplývají vysokou biodiverzitou a jejich úhyn ohrožuje rozsáhlé ekosystémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám