Hlavní obsah

Turisty vozí Paříží ikonickou kachnou. Teď ale nemá koho

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž se dá poznat různými způsoby. Jean-Remi Galinon například turisty vozí starým Citroenem 2CV, legendární kachnou. Jelikož ale většinu jeho klientely tvoří návštěvníci z USA, je teď bez práce. Od poloviny března měl jen jednu prohlídku, a tak již netrpělivě vyčkává na turisty, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvodce, který vozí turisty po Paříži ve starém citroenu, čeká na restart po koronavirové kriziVideo: Reuters

 
Článek

Od středy se Evropská unie otevřela několika vybraným státům na jiných kontinentech, USA na seznamu z pochopitelných důvodů nefigurují. „Američané jsou v mojí klientele s přehledem zastoupeni nejvíce,“ uvedl Galinon. „Milují Paříž i celou Francii. Kvůli zákazu cestování teď trpíme,“ dodal.

Paříž, jíž se někdy přezdívá město tisíce světel, je známá pro mnohé dominanty, muzea, ale také gastronomii nebo butiky. Po Bangkoku je navíc druhým nejnavštěvovanějším městem světa. Kvůli koronaviru zažila rapidní úpadek. „Bylo to neuvěřitelné. Březen, duben i květen jsou pro nás důležitým obdobím. Počasí bylo navíc skvělé, takže jsme byli potrestáni dvakrát tolik,“ stěžuje si Galinon, který během celého jara vyrazil jen na jednu prohlídku.

Ve městě je prázdno

Galinon však není jediným podnikatelem, který pociťuje dopady pandemie covidu-19 na vlastní kůži. Společnost Paris Canal Tours, jež provozuje výletní plavby po Seině, přivítala o prvním víkendu provozu zhruba jen polovinu obvyklého množství návštěvníků. Většina byli Francouzi, kteří si chtěli vychutnat čerstvý vzduch a výhled na řeku – jako spousta obyvatel dalších evropských metropolí si užívají poloprázdná města bez turistů.

Inspirovaly Monetovy obrazy. Teď si zahrady turisté mohou vychutnat bez davů

Cestování

„Je více místa a není přelidněno, což je skvělé. Zároveň je ale fajn mít tu hodně turistů, protože to patří k místní kultuře,“ myslí si Nigerijec Issa Awal, který v Paříži žije.

„Doufáme, že čísla opět porostou. Už teď jsme ale šťastní, že jsme mohli na palubě uvítat alespoň někoho,“ uvedl průvodce společnosti Paris Canal Tours Nicolas Munka. I podle něj je ale větší množství návštěvníků klíčové. „Paříž bez turistů zkrátka není Paříž,“ dodal Galinon.

Reklama

Výběr článků

Načítám