Hlavní obsah

Turistické organizace chtějí snižovat emise. Na COP26 byla představena nová deklarace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci klimatické konference OSN COP26, která se v těchto dnech odehrává ve skotském Glasgow, se usilovně řeší i turismus. Není divu, před pandemií činil podíl tohoto odvětví na emisích skleníkových plynů osm procent. Deklaraci zavazující se snížit emise už podepsalo 300 subjektů – turistických organizací, destinací či států, pro které je turismus jedním z hlavních zdrojů příjmů.

Foto: Profimedia.cz

Konference COP26 je pro mnohé poslední šancí, jak zabránit nevratným klimatickým změnám.

Článek

Glasgowská deklarace pro opatření v oblasti klimatu v cestovním ruchu, tak zní celý název deklarace, která byla ve čtvrtek představena na konferenci COP26. Její cíl se shoduje s tím, o kterém jednají politici. Do roku 2030 snížit emise způsobené turismem na polovinu a nejpozději do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.

„Je zapotřebí ambicióznějšího přístupu v celém odvětví, aby se zajistilo, že cestovní ruch významným způsobem urychlí opatření v oblasti klimatu,“ uvedl generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) Zurab Pololikašvili. Dodal, že Glasgowská deklarace je „nástrojem k překlenutí mezery mezi dobrým záměrem a smysluplnou akcí“.

Svůj podpis pod deklaraci připojilo již přes 300 signatářů z řad všech organizací, firem, států a dalších, kteří se na turismu podílejí – namátkou například Dallaské mezinárodní letiště, Mikronésie, Nizozemská centrála cestovního ruchu či Světová rada cestování a cestovního ruchu či evropský hotelový a restaurační řetězec Accor.

Johnson zahájil klimatickou konferenci: Zbývá nám minuta do půlnoci, musíme jednat

Evropa

Signatáři se zavazují k měření, dekarbonizaci, regeneraci a uvolnění financí. Kromě toho se každý signatář zavazuje, že do 12 měsíců od podpisu deklarace předloží konkrétní plán opatření v oblasti klimatu nebo aktualizovaný plán, pokud již nějaký měl.

Turistické odvětví se v době před pandemií podílel na emisích skleníkových plynů z osmi procent, což z něj dělalo většího znečišťovatele než například stavitelský průmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám