Hlavní obsah

Turisté v Texasu zničili tři tisíce let staré skalní rytiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci texaského národního parku Big Bend nenávratně poškodili jedno z tamních lákadel. Jsou jím petroglyfy, skalní obrazce a rytiny, které vytvořili původní obyvatelé Severní Ameriky, přičemž některé z nich jsou staré až tři tisíce let. Turisté historické umění poničili vyrytím vlastních jmen či iniciál, uvedl server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Big Bend leží při mexických hranicích.

Článek

Správa parku uvedla, že od roku 2015 zaregistrovala asi padesátku případů vandalismu. Naposledy návštěvníci vyryli svá jména a data mezi jedny velmi zachovalé petroglyfy. „Národní park Big Bend patří nám všem. Poškozování přírodních prvků a skalního umění je ničením krásy a historie, kterou chceme v našich parcích chránit,“ uvedl za vedení rezervace Bob Krumenaker.

Doplnil, že s každým případem vandalismu se nenávratně ztratí i část národního parku. Úřady proto nyní hledají svědky, kteří mají jakékoli informace o posledním incidentu.

Návštěvníci jsou rovněž žádáni, aby se nesnažili nápisy a data z kamenů smýt. „Vyškolený personál se pokusí škodu zvrátit tak rychle, jak to jen bude možné, a to použitím speciálních technik. Personál se snažil vypořádat s posledním projevem vandalismu v části Indian Head, škoda je už bohužel permanentní,“ uvedla správa parku v prohlášení.

Národní park Big Bend leží při mexických hranicích a rozprostírá se na více než 3200 kilometrech čtverečních. Jde o významný historický region, který připomíná původní americké obyvatelstvo. Nejstarší archeologické naleziště je datováno 8800 let do minulosti. Návštěvníci se do parku nejčastěji vydávají za turistikou či raftingem.

Nejhorší novodobí vandalové napříč kontinenty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám