Hlavní obsah

Turisté v Austrálii mohli spatřit ojedinělý fenomén, vodopády na Uluru

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na australské hoře Uluru šel v týdnu pozorovat neobvyklý fenomén. Silné srážky vytvořily na největším monolitu světa kaskádovité vodopády. Jde o skutečně raritní podívanou, jelikož tato oblast Austrálie patří k těm vůbec nejsušším, v průměru tu spadne pouze 300 milimetrů srážek ročně.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády na Uluru na archivní fotografii

Článek

Spatřit vodopády na Uluru je privilegium, které se některým turistům nenaskytne za celý život. Návštěvníci, kteří se do národního parku, kde monolit stojí, vypravili tento týden, tak mohou hovořit o skutečně ojedinělém zážitku, píše server Independent.

Tento týden spadlo v některých částech Severního Teritoria 30 milimetrů srážek za jediný den. Bylo to nejvíce deště za poslední tři roky.

Návštěvníci se o ojedinělou podívanou podělili na sociálních sítích. „Jaké privilegium,“ napsal jeden z turistů. Ostatní souhlasili, že spatřit Uluru s tekoucími vodopády je opravdu výjimečné.

Hora Uluru je největším monolitem světa. Její barva se v závislosti na denním světle mění od zemité oranžové až po ohnivě rudou. Pro původní domorodé obyvatelstvo je posvátná, prý na ní sídlí duše předků. To ostatně bylo i důvodem, proč byl výstup na horu loni zakázán.

Australská vláda minulý měsíc také vyzvala Google, aby ze svých map odstranila prvek, který uživatelům umožňuje virtuální procházku po hřebeni hory. Podle mluvčí společnosti byly požadované fotografie ihned staženy.

Tasmánským venkovem po kolejích. Dobrovolníci vracejí život vysloužilé železnici

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám