Hlavní obsah

Turisté škodí sexem písečným dunám na Kanárech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písečné duny Maspalomas na Gran Canarii jsou populárním místem k návštěvě. A také k takzvanému al fresco sexu, tedy milování nadivoko. Právě venkovní špásování má však podle vědců negativní vliv na zdejší prostředí i rostliny. Úřady by tak podle expertů měly klást větší důraz na správu oblasti, a především na správnou edukaci.

Foto: Profimedia.cz

Duny Maspalomas jsou populárním místem na Gran Canarii.

Článek

S nevšední studií přišli vědci z místní univerzity Las Palmas de Gran Canaria a australské Flinders University v Adelaide. Podle odborníků kvůli takzvanému cruisingu, tedy nezávaznému sexu, trpí lokální prostředí. Například písečné duny zvané nabkha či hummock, což jsou malé pahorky, uvádí server Independent.

Studie zjistila, že kvůli lidem, kteří si na dunách dopřávají sex, došlo k poškození deseti druhů rostlin, z nichž osm je typických pro Kanárské ostrovy a tři jsou endemické konkrétně pro duny Maspalomas.

Není proti nikomu namířena

Písečná plocha podle serveru Independent proslula zejména mezi příslušníky homosexuální komunity, vědci ovšem tvrdí, že jejich studie není mířena proti žádné konkrétní skupině. Spíše si klade za cíl poukázat na jev, k němuž dochází. „Není naším záměrem kritizovat chování některých členů LGBTI komunity,“ uvedl García Romero z institutu oceánografie.

La Graciosa: Na kole po nejmenším obydleném Kanárském ostrově

Cestování

„Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit, jak tato aktivita ovlivňuje prostředí, což může být užitečné jednak pro správu této konkrétní chráněné lokality a dalších podobných,“ doplnil Romero.

Jeho kolega Patrick Hesp z australské univerzity doplnil, že ve výsledku ani tak nejde o aktivitu, kterou turisté provozují. V populárních pobřežních oblastech by se podle něj zkrátka měly více monitorovat ekologické změny či postupující eroze.

Závěry studie, která bude publikována v lednu v odborném časopise Journal of Enviromental Management, volají po lepší správě, ale také po edukaci návštěvníků, kteří si v dunách cruising užívají.

FOTO: Brazilský národní park je jako jedna obří pláž

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám