Hlavní obsah

Turisté se před balijskými chrámy fotí v plavkách. Místní to pohoršuje

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúcta k náboženství a k tradicím. Tak komentují obyvatelé Bali turisty, kteří se před posvátnými hinduistickými chrámy fotí pouze v plavkách. Guvernér indonéského ostrova nyní zvažuje, že návštěva sakrálních památek bude možná pouze v doprovodu průvodce, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Chrám na Bali (ilustrační foto)

Článek

Úředníci a zaměstnanci správy památek si prý povzdechli nad zhoršující se kvalitou turistů, kteří postrádají elementární respekt k náboženským místům a polonazí se fotí u stovky hinduistických svatyní na Bali. Guvernér ostrova Tjokorda Oka Artha Sukawati proto uvedl, že v budoucnosti může být nutnou vstupenkou na taková místa doprovod průvodce, který si případné vrtochy svých svěřenců ohlídá.

„Chrámy musejí být ochráněny, jsou to duše balijské kultury a zvyků. Jsme k turistům příliš otevření, takže jich přichází stále víc a kvůli tomu se snižuje i jejich kvalita,“ povzdechl si guvernér. Zakročení přichází nedlouho poté, co jeden dánský turista seděl na vrcholu chrámu Pura Luhur Batukaru. Svatyně je považována za jedno z nejposvátnějších míst na Bali.

Výjimkou ovšem nejsou ani turisté, kteří po chrámových zdech šplhají, aby jim ostatní pořídili zajímavou fotku. Onen pověstný ráj na zemi, jak je Bali občas titulováno, by kvůli nim mohl být zničen.

Na druhou stranu to nejsou pouze turisté, co poněkud škodí reputaci ostrova. Na přelomu letošního roku obletěla svět zpráva o množství odpadků, které na balijské pláže vyplavuje oceán. Indonésie společně s Čínou patří mezi největší producenty odpadu v mořích na světě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám