Hlavní obsah

Turisté se bouří. Vstupenky na Machu Picchu jsou vyprodané týdny dopředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada turistů, kteří chtěli v Peru zamířit na Machu Picchu, se bouří. Kvůli naplněným kapacitám se jim totiž v uplynulých dnech nepodařilo na jeden ze sedmi nových divů světa sehnat vstupenku. Úřady proto maximální limit už dvakrát navýšily, vyzývají však turisty, aby si své místo zajistili s předstihem.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu limituje počty návštěvníků (ilustrační foto).

Článek

Místní i zahraniční návštěvníci v minulém týdnu protestovali, protože nebyli schopni se na Machu Picchu dostat. Peruánské ministerstvo kultury proto informovalo, že jsou vstupenky vyprodány až do poloviny srpna a kapacita je na svém maximálním limitu, uvádí server CNN.

Ministerstvo 17. července návštěvnickou kapacitu navyšovalo o tisíc vstupenek, tedy na 4044 lístků denně. V tomto režimu měla památka fungovat až do konce roku. Nakonec se však ve čtvrtek limit ještě navýšil, a to na 5044 vstupenek.

Jednu z nejznámějších světových památek jsme celou dobu nazývali špatně

Cestování

„V rámci tohoto rozhodnutí jsme vzali v úvahu ochranu památky, protože nechceme, aby tu došlo k nenapravitelným škodám. Vše je v souladu s doporučeními od UNESCO,“ napsalo ministerstvo kultury ještě před čtvrtečním navýšením kapacity o dalších tisíc lístků.

Úřady na turisty naléhají, aby svou návštěvu slavných inckých ruin plánovali v dostatečném předstihu a nebyli tak překvapeni tím, že nejsou k dispozici žádné vstupenky.

Více, než je památka schopná pojmout

Machu Picchu v průběhu několika posledních let značně upravilo podmínky pro návštěvu. Návštěvníci si musejí kupovat vstupenky vázané na konkrétní časový blok, aby se davy více rozprostřely.

Organizace UNESCO v minulosti už několikrát úřadům pohrozila, že zapíše ruiny na seznam ohrožených památek, pokud se nezačne pro jejich ochranu dělat více. Denní limit návštěvníků nicméně doporučila asi poloviční, než je nastaven aktuálně, tedy na zhruba tři tisíce lidí denně. Nynějších pět tisíc je tedy už značně nad tímto limitem.

FOTO: Hora v Peru hraje takřka všemi barvami duhy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám