Hlavní obsah

Turisté nedbají zákazu vstupu na šumavskou Jezerní stěnu

Právo, kal

Naprostá bezohlednost. Tak popisují chování některých turistů strážci Národního parku Šumava. Ti společně s policisty kontrolují dodržování zákazu vstupů na šumavskou Jezerní stěnu v lokalitě Královského hvozdu, kterou v zimním období nelegálně sjíždějí lyžaři a snowboardisté.

Foto: Profimedia.cz

Jezerní stěna na Šumavě

Článek

„Bohužel je to každý rok stále stejné. Lidé nedbají zákazů, když se snažíme, aby zde zůstala životaschopná populace nejen tetřeva hlušce, ale i dalších ohrožených zvířat,“ uvedla Silvie Havlátková, vedoucí chráněné krajinné oblasti.

V Národním parku Šumava začaly platit nové zóny

Cestování

Správci parku a policisté kontrolují oblast v Národním parku Šumava v nepravidelných intervalech. Turistům, kteří zákaz porušují, přitom hrozí vysoké pokuty. Přesto některým stojí tento „adrenalin“ za to a Jezerní stěnu v zimním období sjíždějí. Problém je ale i v létě, kdy se v zakázaném prostoru turisté procházejí.

„Vstup osob mimo značené stezky v této lokalitě může znamenat velký problém. Jedná se totiž o těžko přístupný terén, v některých místech se špatným pokrytím signálu pro mobilní telefony. I zdatní turisté se tu mohou ztratit,“ dodala Martina Korandová, mluvčí policie Plzeňského kraje s tím, že turisty při kontrolách na respektování pokynů důrazně upozorňují.

Oblast Královského hvozdu, ve které se nacházejí dvě ledovcová jezera – Černé a Čertovo, ale také nejvyšší vodopád na území Šumavy, je oblastí výskytu izolované populace tetřeva hlušce. Podle správců parku čítá momentálně asi třicet ptáků.

Uvnitř kouzelného velšského parku si v noci nevidíte ani na špičku bot

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám