Hlavní obsah

Turisté narazili na varana v místě, kde byste ho potkat rozhodně nechtěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narazit na varany v Thajsku není nic neobvyklého. Dva britští turisté se ovšem s tímto ještěrem setkali na neobvyklém místě. Vykouknul na ně ze záchodové mísy v jejich ubytování. K jejich štěstí však na toaletě zrovna neseděli; varani skvrnití sice nejsou považováni za agresivní, přesto umějí způsobit bolestivá zranění.

Foto: Profimedia.cz

Varan skvrnitý je jeden z nejrozšířenějších druhů varana (ilustrační foto).

Článek

Brit Jason Kingsman vyrazil do Thajska se svou partnerkou Chantimou Chairisukovou. Ubytovali se v městečku Pathum Thani severně od Bangkoku a právě zde na nevítaného hosta narazili. „Moje přítelkyně mě volala, že se něco špinavého hýbe v záchodě. Přišlo mi to divné, ale nikdy by mě nenapadlo, že půjde o ještěra,“ uvedl pro Daily Mail turista.

Zvíře skoro celé vyplavalo z mísy a rozhlíželo se několik minut po koupelně. „Na zahradě jich žije hodně, ale poprvé jsem viděl, že jeden z nich vyplaval ze záchodu,” dodal Kingsman.

Pár předpokládá, že ještěr hledal útočiště. „Venku nějací lidé rozprašovali insekticidy. Takže si myslím, že se varan snažil uprchnout, a tak se schoval v toaletě. Nakonec zase zmizel, aniž někoho zranil,“ vysvětlili turisté s tím, že se ještěr otočil a pravděpodobně odplaval potrubím do kanálu.

Kousnutí není fatální

Varan skvrnitý je jeden z nejrozšířenějších druhů varanů. Není tak mohutný jako varan komodský, údajně je však nejdelší. Žije v blízkosti vody, ve velkých městech také v kanálech a živí se hady, žábami nebo zbytky jídla, které vyhodí lidé. Podle encyklopedie Britannica není považován za extrémně agresivního, většinou si okolí nevšímá, pokud ho nikdo nedráždí.

Přesto může člověka napadnout, pokud se cítí ohrožen. Kousnutí není fatální, ale je velmi bolestivé. Oběť je vystavena i mírnému jedu či bakteriím.

Bali se otevře turistům z celého světa. Karanténa ale neskončí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám